Първото решение по същество на Централната избирателна комисия (ЦИК), засягащо правилата за парламентарните избори на 4 април, произведе скандал и порой от жалби до Върховния административен съд. След масовата остра реакция срещу въпросното решение, разразила се днес, ЦИК все пак го отмени. Ето и историята: 

Става дума за правилата за регистрация на партии и коалиции за участие във вота за депутати, който предстои. И един текст, който на практика можеше да попречи на извънпарламентарни обединения да регистрират коалициите си под посочено от тях име. Въпреки че в Изборния закон за участници в парламентарни избори подобни ограничения няма.

Под въпрос, ако решението бе останало в сила, би била регистрацията с имената им на "Демократична България", на заявената коалиция около сдружението "Изправи се. бг" на Мая Манолова,  Отровното трио и партии, чиято регистрация ще се ползва като основа на коалицията, за да се спази законът, и др. Самото решение на ЦИК е прието на 27 януари. Днес се разбра, че във ВАС вече има няколко подадени жалби - от ДБ, от ДБГ - като част от кръга от партии при Манолова, от Единната народна партия. 

Как ЦИК опита да пречи на регистрациите на коалиции с популярните им имена?

В приетото от ЦИК решение за начина на регистрация на партии и коалиции в парламентарния вот на 4 април, прието на 27 януари, пише:

4. Наименованието или абревиатурата на коалиция не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в „Държавен вестник“ на Указ № 9 от 14.01.2021 г. на президента (обн., ДВ, бр. 5 от 19.01.2021 г.) за насрочване на изборите за народни представители, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци.

Наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.

Подчертаното изречение на практика може да значи, че имена на коалиции като "Демократична България", "Изправи се.БГ" и всичко друго, което съдържа нещо различно от партийни наименования или абревиатури, не може да съществува. Подобна забрана за регистрация на парламентарен вот не само е прецедент, но и за нея няма законово основание. Специални указания за това, че имена на коалиции, участващи в избори, могат да съдържат само наименования на участващите в тях партии и нищо друго в Изборния кодекс има само за участие в местни избори: 

Чл. 128. (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партиидо датата на обнародване в "Държавен вестник" на указа на президента или на решението на Народното събрание за насрочване на изборите, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци. Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за участие в последните избори за народни представители, или на наименованието на съществуваща парламентарна група, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци.

Наименованието или абревиатурата на МЕСТНА коалиция съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции.

Реакциите

От "Демократична България" съобщиха, че жалбата във ВАС срещу решението на ЦИК е подадена - именно заради цитирания текст. 

"Условието е неясно, а тълкуването води в две посоки. На първо място, ограничават ли се коалициите да включват в наименованията си изрази и думи, които са различни от наименованията на една или няколко партии в състава на коалицията? На второ място, въвежда ли се изискване в наименованието на коалицията задължително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията?", поставят казуса оттам.

Припомнят и че въпросното решение на ЦИК е прецедент и на предходния парламентарен вот през 2017 г. подобни ограничения не е имало. А оттокава в тази му част Изборният кодекс не е променят - тоест законът си е все същият, само правилата, измислени от ЦИК са различни. 

От ДБ настояват дори ЦИК за преразгледа решението си. 

От "Движение България на гражданите" обявиха, че "категорично се противопоставяг на опитите на ЦИК в нарушение на Изборния  кодекс да опраска извънпарламентарната опозиция". В пратената вече до ВАС жалба се казва, че целта очевидно е да се възпрепятстват коалиции като тази около "Изправи се.БГ" и др. да се  регистрират с имената, под които са известни в обществото. 

Остра реакция дойде и от Мая Манолова, която поиска оставката на председателя на ЦИК Александър Андреев.

От "Единна народна партия" също подадоха жалба: "Решението на ЦИК противоречи на чл. 128 от Изборния кодекс, който предвижда такъв текст единствено за наименованието или абревиатурата на местна коалиция, но не и за коалиции, регистрирани в ЦИК за участие в избори за народни представители".

„Опитите на Борисов да смачка конкурентите си започнаха. Идваме, за да го изметем от власт и той се страхува. Това е пореден жалък опит на управляващата ни мафия да предпостави изборните резултати още на старта, това е очевидно за всички. Няма да допуснем да се дискриминира гражданското участие в предстоящите избори“, заявиха оттам.

Николай Хаджигенов от "Отровното трио и гражданите", както се нарича обединението със сдружението на Манолова също обяви, че ЦИК нарушава закона, който следва да спазва и идва да покаже, за управляващите, начело с ГЕРБ са тези, които превръшат политиката в "мръсна работа". "Ние, гражданите, ще се борим и Борисов няма да ни спре", заяви той. 

Как ЦИК прие решението? По предложение лично на председателя й...

Решението на ЦИК в частта му със "забраната" коалициите от партии (с участие на сдружения )да се явят на изборите с популярните си имена се оказа лично предложение на новоизбрания по предложение на ГЕРБ за поста председател на ЦИК Александър Андреев, както става ясно от заседанието на самата ЦИК от 27 януари. Писменият протокол от него още не е наличен, но записът е (около 10-ата минута).

В първоначалния проект за решението на ЦИК за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г. подобен текст не съществува. Докладчик по темата в комисията (тоест тя е подготвила и проекта за решение - б.р.) е членът на ЦИК Мария Бойкинова.

В дискусията се случва следният разговор:

Бойкинова: В моята папка се намира проект на решение относно регистрация на партии и коалиции в ЦИК за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Виждате правите основания. (...) На първа страница виждате правила за наименование и абревиатурата или по-точно:

"Наименованието или абревиатурата на коалиция не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в "Държавен вестник" на Указ № 9 от 14.01.2021 г. на президента (обн., ДВ, бр. 5 от 19.01.2021 г.) за насрочване на изборите за народни представители, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци".

Към тази дата с писмо сме поискали и списък на партиите, които са регистрирани с оглед на проверката, която извършваме. (...)

Андреев: Предлагам в тази част, която урежда правилата по отношение на наименованията на коалициите да бъде уредено изрично, че наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на партия, която участва в коалицията с оглед предходни въпроси, които са поставяни по отношение на това, че наименованието на коалицията съдържа и имена или пък други наименования, които опредено биха могли да подведат под заблуждение всички избиратели, които подкрепят регистрацията на коалицията или биха гласували за коалицията. Имаме такива случаи по отношение на коалиции в предходни избори. Затова правя предложението да бъде обособена като отделна точка в този раздел.

Бойкинова: Неслучайно не съм го включила в проекта за решение, тъй като това е изискване само за местна коалиция. И тъй като правите предложение – моля да го подложите на гласуване.

Андреев: Има ли други предложения? Доколкото разбирам докладчикът поддържа текста такъв, какъвто е към момента на решението в тази част. Желаещи да се изкажат? Ако няма – процедура по гласуване на предложение, което направих.

Гласуването се налага, тъй като Бойкинова като докладчик по точката не приема предложението на председателя на ЦИК. Той обаче настоява на него и го подлага на гласуване. От всички присъстващи членове на ЦИК - номирирани от различни партии, единствено Бойникова не гласува "за", а "против"...

В края на турбулентния за ЦИК ден обаче се разбра, че въпросното решение, предизвикало пороя от жалби до съда, вече е отменено - на извънредно заседание. За това съобщи Манолова, самото решение, което отменя предишното, все още не е публикувано.