Хиляди хора протестират из улиците на Порт о Пренс и други градове на Хаити с призиви за оставката президента Жовенел Мойс, предаде Би Би Си. Някои демонстранти бяха ранени, след като полицията използва гумени куршуми, за да ги разпръсне.

Причината за новите вълнения в карибската държава е ожесточения спор относно легитимността на Мойс. Опозицията в Хаити настоява, че петгодишният му мандат е трябвало да приключи на 7 февруари 2021 г. - точно пет години след като предшественикът му Мишел Мартели подаде оставка.

Тогавашният лидер напусна без да бъде избран или назначен наследник. Мойс настоява, че му остава още една година, тъй като той встъпи в длъжност едва на 7 февруари 2017 г. 

Забавянето с една година беше причинено от обвиненията в изборна измама, заради които резултатът от изборите през 2015 г. беше отменен и бяха проведени нови. Те бяха спечелени от настоящия лидер на страната. 

"Двама президенти"

Администрацията на Мойс е критикувана заради масовата корупция по политическите етажи и насилственото репресиране на антиправителствените протести.

През последната година той започна да управлява чрез укази, след като администрацията му не успя да проведе насрочените законодателни избори през октомври 2019 г. На 7 февруари, в деня, в който опонентите му заявиха, че мандатът му трябва да приключи, той заяви, че "преврат за сваляне на правителството му и убийството му" е бил предотвратен.

Задържани са 23-ма предполагаеми заговорници, сред които и съдията от Върховния съд Ивикел Дабресил. Смята се, че опозицията е била избрала Дабресил за "временен президент" на мястото на Мойс.

Със задържането му критиците на президента посочиха друг съдия от Върховния съд за лидер - Жозеф Месен Жан-Луи.

След като Мойс отказа да се оттегли, един хаитянски вестник съобщи, че в "Хаити има двама президенти".

Преврат или контрапреврат?

Противниците на Мойс отричат обвинението, че срещу него е бил организиран "опит за преврат".

Те настояват, че президентът "незаконно" е удължил мандата си и следователно са били оправдани при избора на временно заместващ държавен глава. Правителството на Мойс определи този ход като незаконно "узурпиране" и президентът издаде указ за изпращане в пенсия на най-висшите членове на Върховния съд, включително съдиите Дабресил и Жан-Луи.

Тъй като властите засилиха полицейското присъствие в Порт о Пренс, особено около Върховния съд, някои местни коментатори предположиха, че президентът извършва свой собствен "контрапреврат", за да укрепи позициите си и да потисне противниците си.

Защо опозицията иска да се оттърве Мойс?

Антимойската опозиция - която освен политическите партии се състои от религиозни и граждански групи, ръководни лица от съдебната система и правозащитни организации - настоява, че администрацията на Мойс е хронично "безотговорна" и "корумпирана".

Критиците посочват, че това е довело до нарастване на насилствените престъпления и отвличанията на банди, както и влошаването на жизнения стандарт в държава, в която близо 60 процента от населението живее под прага на бедността. Те обвиняват Мойс за отлагането на законодателните избори от октомври 2019 г. до октомври 2021 г., което остави Хаити без парламент.

Междувременно президентът поддържа тезата, че е отдаден на демокрацията и че ще посвети оставащите си 12 месеца на власт на организирането на местни и президентски избори, които ще се проведат през тази година.

Той също така планира да проведе референдум за преразглеждане на Конституцията на Хаити, която според него трябва да бъде модернизирана.

Неговите противници се опасяват, че намерението му е да се отърве от клаузата, която забранява на президентите да служат два последователни мандата, за да може да се кандидатира отново за най-високата позиция през септември.

Как се разиграва кризата по улиците на Хаити?

Ескалиращото напрежение между Мойс и опонентите му рискува да удължи дългосрочните политически и икономически сътресения на Хаити.

Опозицията обеща повече антиправителствени демонстрации, въпреки че някои наблюдатели забелязват признаци на умора от протести сред населението.

"Забележителната липса на масова реакция на призивите за протести през последните седмици показва, че народът на Хаити е уморен от безкрайните препирни около властта", заяви наскоро в медиите говорител на Държавния департамент на САЩ.

Хаитянските медии все пак отразиха, когато "няколко хиляди" протестиращи участваха в антиправителствен марш по улиците на Порт о Пренс на 14 февруари.

Но въоръжените сили на Хаити засега твърдо застават на страната на действащия президент.

На чия страна застава международната общност?

Американското правителство, ООН и Организацията на американските държави (ОАД) са сигнализирали подкрепа за правителството на Мойс, стига президентът да си спази обещанието и да организира честни избори през 2021 г. Според тях това е най-добрият начин да се избегне допълнителното затъване на страната в хаос.

Някои хаитянски анализатори определят международната подкрепа за "противоконституционния" лидер за заблудена. Протестиращите на 14 февруари в Порт о Пренс скандираха критики срещу ООН и ОАД, тъй като смятат, че организациите се месят във вътрешните дела на Хаити.