Хаитянската банда "400 Мавозо", известна с дръзките си отвличания и убийства, е отговорна за отвличането на мисионери в Хаити, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Групата от 17 отвлечени включва 5 мъже, 7 жени и 5 деца (сред които и едно 2-годишно), съобщава базираната в САЩ организация "Крисчън ейд". Един от отвлечените е канадски гражданин, 16 са американци. Те са били задържани на път към сиропиталище в Порт-о-Пренс.

По-рано тази година същата банда е отвлякла петима свещеници и две монахини, отбелязва Асошиейтед прес. Групировката, занимаваща се с отвличания, кражби на коли и рекет, контролира района на Кроа-де-буке (северно предградие на Порт-о-Пренс), според властите.

Броят на извършваните от банди отвличания нарасна рязко, след като беше намалял през последните месеци, след убийството на президента Жовенел Моиз и опустошителното земетресение през август, отнело живота на над 2200 души. През първите осем месеца на годината в страната са извършени най-малко 328 отвличания.

"Всички са загрижени. Те отвличат хора от всички социални групи", обяви Меху Чангу - президент на Асоциацията на собствениците и шофьорите на Хаити.

Отвличането на мисионерите бе организирано само няколко дни след като високопоставени представители на САЩ посетиха острова и обещаха повече ресурси за националната полиция на Хаити, включително 15 милиона долара за борба с престъпните банди.

Държавният департамент на САЩ обяви в неделя, че поддържа редовни контакти с властите на Хаити.

"Благосъстоянието и безопасността на американските граждани в чужбина е един от най-важните приоритети на Държавния департамент", се казва в изявление на агенцията.