Бреговата охрана на САЩ издирва 39 човека, изчезнали след преобръщането край бреговете на Флорида на лодка, плаваща от Бахамите, натоварена вероятно с мигранти, предаде Асошиейтед прес.

Добър самарянин спасил мъж, хванал се за преобърнат плавателен съд на около 72 километра източно от Форт Пиърс. След това алармирал бреговата охрана, която предприела издирване по море и въздух в радиус от двеста километрова зона. 

Спасеният мъж заявил, че е бил с група от още 39 пътници, които са напуснали остров Бимини на Бахамите в събота вечер. Той добавил, че лодката се е преобърнала заради лошо време и че никой не е носил спасителни жилетки. Оцелелият е приет болница заради симптоми на дехидратация и излагане на слънце.

Мигрантите често използват Бахамските острови за отправен пункт в опита си да достигнат Флорида, обикновено с претоварени и несигурни плавателни съдове.

Хиляди хора са намерили смъртта си през годините по този опасен маршрут.

Повечето мигранти са от Куба и Хаити, но напоследък има също колумбийци и еквадорци, споделя Асошиейтед прес.

В петък бреговата охрана откри 88 хаитяни в претоварен ветроходен кораб на запад от Голяма Инагуа, Бахами.

"Навигирането по проливите на Флорида, по проходите Уиндуорд и Мона е изключително опасно и може да доведе до загуба на живот", обяви бреговата охрана в изявление миналия уикенд.

През юли 2021 г. бреговата охрана спаси 13 души, след като лодката им се преобърна край Кий Уест. Оцелелите казаха, че са напуснали Куба с 22 души на борда. Девет от тях изчезнали във водата.