Броят на жертвите, които ураганът „Матю” оставя след себе си, расте непрекъснато. Световните агенции съобщават, че в Република Хаити до вечерта загиналите заради стихията са най-малко 842 души, десетки хиляди хора останаха без жилища и посевите в най-големия зърнопроизводителен регион на бедната карибска страна са унищожени.

Бурята разруши много сгради в Куба, Хаити, Доминиканската република и Бахамите.

Ураганът отново беше повишен в категория „четвърта степен”, като скоростта на ветровете му е 220 км/ч.

В САЩ е обявена извънредна ситуация за районите, които са разположени по пътя на „Матю”. Президентът Барак Обама обяви извънредно положение в щата Флорида, тъй като ураганът се е насочил към югоизточната част на страната, съобщи Ройтерс, цитирайки съобщение от Белия дом.

Националният център за ураганите прогнозира , че „Матю“ ще се усили при придвижването си от Бахамите към бреговете на Флорида.

Губернаторът на американския щат Северна Каролина Пак Маккрори обяви извънредно положение за целия щат. А губернаторът на Джорджия Нейтън Дийл нареди задължителна евакуация за шест окръга на щата.

Бурята се очаква да връхлети източното крайбрежие на Щатите и после да се обърне на югозапад в посока Мексико.

Заради извънредното положение Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) ще координират усилията си за борба с щетите.