Владимир Путин не е Доналд Тръмп. Руският президент не ползва лично социални мрежи, но е изкушен да се гмурне в една от тях по покана на един глобален ексцентрик - собственика на „Спейс Екс“ (Space X) и „Тесла“ (Теsla) Илон Мъск.

Така отвърна снощи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на поканата на бизнесмена към Путин за разговор в социалната мрежа „Клъбхаус“ (Clubhouse).

„Първо искаме да разберем за какво става дума. Президентът Путин не използва пряко социалните мрежи...“, каза Песков пред репортери, цитиран от ТАСС. 

По думите му предложението на Мъск „със сигурност е много интересно“.

„Но трябва някак да разберем какво се има предвид, какво се предлага, така че първо ще проверим по някакъв начин всичко това, а след това ще реагираме“, подчерта Песков.

Партията на Путин и Кремъл са активни в социалните медии, но президентът присъства там непряко - с предварително записани заявления, клипове, цитати, снимки. Неотдавна Путин разкритикува решенията на туитър и фейсбук да изтрият акаунтите на Тръмп.

 
Освен това Путин подписа закон, който санкционира социалните медии, ако позволяват в тях да бъде публикувана информация за неразрешени протести и свързана с други деяния, поставени извън закона. Той разкритикува мрежите за това, че са разпространявали призивите за демонстрации в подкрепа на най-изявения му критик Алексей Навални.

В неделя, 14 февруари, Мъск написа на Путин в туитър:

„Ще се включите ли в разговор с мен в „Клъбхаус“? 

„За мен ще бъде голяма чест да поговорим“, добави американският милиардер на руски.

„Клъбхаус“ е аудиоплатформа, в която хората могат да се включат само след получена покана от неин потребител.

Предложението на Мъск за разговор с Путин идва, след като „Спейс Екс“ изпрати през ноември четирима астронавти на Международната космическа станция, като по този начин сложи край на продължилия девет години монопол на Русия върху достъпа на хора до космоса, припомни Франс прес, цитирана от БТА.

Капсулата „Дракон“ на частната американска компания стана вторият апарат, способен да се скачва с МКС след руските кораби „Союз“, които от 2011 г. откарваха до станцията всички космонавти и астронавти след излизането от употреба на американските совалки.

Мъск, (49 г.) има състояние от над 180 милиарда долара и има амбиции за колонизиране на Марс. Едновременно с това той проявява интерес към криптовалутите и изкуствения интелект.