Състоянието на американския милиардер Илон Мъск, собственик на компаниите "Тесла" и "Спейс екс", се е увеличило за една седмица с 11,5 милиарда долара, показва оценка на сп. "Форбс", пише БТА.

Според изданието състоянието на бизнесмена е достигнало 184,3 милиарда долара. Курсът на акциите на "Тесла" се увеличи тази седмица със 7,4 процента и стойността на ценните книжа достигна 852,23 долара след края на търговията в САЩ в петък.

"Форбс" добавя, че Мъск е на първо място в списъка на 10-те най-богати предприемачи измежду най-богатите хора в света, чието състояние през миналата седмица се е увеличило с няколко милиарда долара.

На второ място след Мъск е основателят на китайската платформа за онлайн търговия "Пиндуодуо" Колин Чжън Хуан. За седмица той е прибавил 10,7 милиарда долара към състоянието си. Основателите на "Гугъл", която е сега е част от холдинга "Алфабет", Сергей Брин и Лари Пейдж също са забогатели за седмица съответно с 10,4 и 10 милиарда долара.

Състоянието на ръководителя на "Амазон" Джеф Безос е нараснало с 7,7 милиарда долара до 194,7 милиарда долара. Курсът на акциите на компанията се е увеличил през седмицата с 4,6 процента и след края на търговията в САЩ в петък стойността им беше 3352,15 долара.