Руският президент Владимир Путин подписа днес серия от новоприети от парламента закони, които дават нови пълномощия на властите да ограничават американските интернет гиганти, да характеризират отделни личности като "чуждестранни агенти" и да налагат тежки наказания за разкриване на лични данни за служители на руските служби за сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законите въвеждат също и нови ограничения за организирането на протестни акции, с което завършва продължил една година процес на конституционни реформи, позволяващ на 68-годишния Путин да остане на власт още два 6-годишни мандата, вместо да се оттегли през 2024 г., както той бе правно задължен да направи.

Едно от конституционните нововъведения гарантира на бивши президенти пожизнен имунитет от съдебно преследване, което също даде повод на анализатори да гадаят какви са неговите планове в период, когато отношенията на Москва със Запада са силно обтегнати след отравянето на кремълския критик и опозиционер Алексей Навални.

Един от новите закони, подписани днес от президента, дава право на Русия да блокира или да ограничава достъпа до сайтове, които "дискриминират" руски медии. Той е руски отговор на американски социални мрежи, като фейсбук, туитър, ютюб и гугъл, някои от които започнаха да маркират с предупреждение новини от руски медии, поставяйки им надпис "свързана с държавата медия".

Русия остро осъди подобна практика на туитър.

Друг от новите закони налага солени глоби на тези социални мрежи, ако не отстраняват своевременно забранено съдържание, което според руски депутати, цитирани от Ройтерс, е честа практика на ютюб и фейсбук. Тези глоби могат да достигнат до 20 процента от миналогодишния базиран в Русия оборот на тези сайтове, ако те не изпълнят искане за отстраняване на забранено от руските власти съдържание.

Законът, който забранява разгласяването на лични данни на руски служители от сферата на сигурността, е насочен срещу разследващи журналисти, които използват изтекли в интернет данни и информация, за да проследяват тайни операции. По този начин, например, бе разкрита самоличността на група тайни агенти на руското контраразузнаване, които руският опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални после обвини в опит да го отровят през август.

Друг от новите закони предвижда ефективни затворнически присъди за клевета онлайн, както и забрана антиправителствени протести в Русия да бъдат финансирани от "чуждестранни агенти". Той също така позволява публични протестни акции да бъдат забранявани при извънредни ситуации.