Номинациите по места за водачи в кандидатдепутатските листи в ГЕРБ приключиха миналата седмица, но тепърва думата си трябва да каже премиерът Бойко Борисов. Засега имената, които се смятат за сигурни, не са изненадващи - самият Борисов се очаква да поведе партията си в два избирателни района - 25-и МИР в София и в Пловдив. Поне според запознати това са настроенията в партията. Битката за града под тепетата на този фон се очертава подчертано лидерска - водач ще е и Корнелия Нинова от БСП, а по всяка вероятност листата на „Демократична България“ ще оглави съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Ако Борисов отново е водач и в 25-и МИР, и там ще има двубой с Нинова.

 
Вицепремиерът Томислав Дончев засега ще е първи кандидат-депутат в 23-ти МИР в столицата и в родния си град Габрово, според неокончателните още списъци. Заместничката на Борисов в правителството и министър на външните работи Екатерина Захариева по всяка вероятност ще е начело на листата в своя роден Пазарджик. Обмисляло се обаче дали да не се изправи и срещу бившия външен министър от БСП Кристиан Вигенин, който вече бе одобрен за водач на листата на левицата в Ямбол.

Така за София под въпрос още е само кой ще застане като лице на ГЕРБ в 24-ти МИР - това е центърът на столицата. Медийни публикации „номинираха“ Ивайло Цветков-Нойзи. В деня, в който се появиха статиите, той написа във фейсбук „Не, не е вярно. Приятен ден“. 

Сред министрите и здравният - проф. Костадин Ангелов, се очаква да е кандидат-депутат - като водач на листата във Велико Търново, а може би и във Варна. За морската столица обаче имало и други варианти, като една от версиите гласи, че там може да е и Вежди Рашидов. Спортният министър Красен Кралев обикновено е кандидат там, но сега се говори, че е по-вероятно той да оглави списъка в Русе. 

Социалната министърка Деница Сачева засега по план трябва да е начело на листата в Добрич, Стара Загора е за образователния министър Красимир Вълчев. Финансист №1 Кирил Ананиев пък е вероятното име за Перник. 

Интересно ще е кой ще оглави листата в Бургас. Засега имало опция това да е Любен Дилов-син, твърдят запознати с хода на номинациите. Почетният председател на „Гергьовден“ подкрепи ГЕРБ и на последните европейски избори, което дава храна за спекулациите. Самият Дилов преди няколко мандата беше депутат от ОДС, когато формацията му бе официален коалиционен партньор на СДС с лидер Надежда Нейнски. Все още не е коментирал версията, че може да е кандидат от ГЕРБ на предстоящия вот, а в момента се намира в чужбина. В края на февруари започва и предаването „България търси талант“ на бТВ, където Дилов е в журито. 

Изненада може да е и името за Благоевград - ако бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов оглави листата там, както се говори в кулоарите на парламента. Маринов бе сменен като министър заедно с колегите си от икономиката и финансите Емил Караниколов и Владислав Горанов. По думите на Борисов тогава - заради подозрения за връзки с ДПС. 

Бившата министърка на туризма Николина Ангелкова по всяка вероятност отново ще е начело на списъка с кандидат-депутати в София-област. На предишните избори през 2017 г., когато все още Цветан Цветанов беше в ГЕРБ, тя за малко да изпадне от водаческата позиция, но според информацията тогава лидерът на партията се е намесил. 

Водаческите места в Смолян и Кърджали се смятат за резервирани към днешна дата за председателката на ПГ на партията Даниела Дариткова и председателката на 44-тото НС Цвета Караянчева. Начело във Враца се говори за министърката на регионалното развитие Петя Аврамова, а заместникът ѝ Николай Нанков - в Ловеч.

Не е изключено в листа да се появи и областната управителка на Пловдив-област Дани Каназирева. Тя самата обаче е лидер на партия „Съюз за Пловдив“, която има позиции в града и своя група в общинския съвет. Въпросът е дали е възможен коалиционен формат. Самата Каназирева още в зората на ГЕРБ беше партиен член, но напусна - според нейната версия, след което се появи и местната ѝ формация. След местния вот през 2019 г., когато тя бе опонент на кандидата на ГЕРБ, правителството изненадващо я направи областен управител.

Тъй като на парламентарни избори за първи път се очаква ГЕРБ да се яви в коалиция - със СДС, засега планът бил синята партия да получи около 3-4 избираеми места, в това число и водачески. Къде и на кои позиции още не е ясно. Очаква се в листите да влязат лидерът Румен Христов, главният секретар Илия Лазаров, може би и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който е седесар. Не е изключено място да намери и настоящият зам.-министър на образованието Петър Николов, който на предишните избори бе кандидат от „Обединени патриоти“, като се водеше квота на „Атака“. Самият той преди това бе в партията на Меглена Кунева, още по-преди - в ДСБ, но е бивш кадър на СДС. 

Окончателната дума как ще изглеждат листите на ГЕРБ за изборите обаче има формално Изпълнителната комисия на партията. Реално - лидерът и премиер Бойко Борисов. По закон и според хронограмата на ЦИК за парламентарния вот на 4 април срокът за регистрация на кандидатдепутатските листи в Районните избирателни комисии е 2 март.