Лекари, икономисти, инженери, юристи... Така лидерката на БСП анонсира списъка с водачи на листи за парламентарния вот на 4 април, изработен от Изпълнителното бюро.

Без критиици към действията на „Позитано“ 20 и лидерката - така пък изглежда проектосписъкът с кандидат-водачи, представен днес, погледнат отстрани (вижте го по-долу).

Това може и да не е окончателният вариант - защото последната дума има Националният съвет. След последния партиен конгрес балансът в пленума, за разлика отпреди, е на страната на ръководството, начело с Нинова. Решението на НС обаче вероятно ще се вземе „на подпис“ - защото заради коронавируса сбирките на закрито са забранени.

Сред претендентите за водаческите места липсват социалисти като Весела Лечева, въпреки че преди 4 години Велико Търново, където тя водеше, бе една от малкото области, в които левицата победи ГЕРБ, Драгомир Стойнев, който бе в партийното ръководство с Нинова, дори Дора Янкова, която има сериозни позиции в избирателния си район Смолян, където бе кмет дълги години преди да стане народнен представител. От списъка, представен днес, липсва и лидерът на БСП-София - най-голямата партийна организация - Калоян Паргов. Въпреки че ден по-рано от Градския съвет на социалистите бе изпратено съобщение, че именно Паргов е след най-предпочитаните кандидат-депутати от местните структури в столицата, редом с Нинова - според броя получени номинации.

„Позитано“ 20 смята, че Корнелия Нинова трябва да води две листи - в 25-и многомандатен избирателен район (МИР) в София, и в Пловдив (град). На предишни избори именно в 25-и МИР е лидерската битка - оттам кандидат е и премиерът Бойко Борисов. В Пловдив пък досега председател на социалистите бе изгоненият от партията Георги Гергов. Според актуалния слух и членовете на ГЕРБ под тепетата предпочитали лидера си за водач (още на първите избори, в които Борисов е кандидат за депутат - от НДСВ през 2005 г., водеше в Пловдив - б.р.)

Нинова обясни, че в листите на видно място ще е и проф. Иво Христов - целта на това оповестяване бе опровергаване на „неверни информации в медиите“. На въпрос тя уточни, че оттук нататък подредбата на листите под първото място, след като водачите бъдат одобрени от Националния съвет, ще е работа на областните струкури на партията. И там споменатите „липсващи“ в челния списък може и да се появят. 

Ето как изглежда подредбата към момента:

1 МИР - Благоевград - проф. Георги Михайлов
2 МИР - Бургас - Петър Кънев
3 МИР - Варна - Борислав Гуцанов
4 МИР - Велико Търново - Явор Божанков
5 МИР - Видин - Филип Попов
6 МИР - Враца - Анастас Попдимитров
7 МИР - Габрово - Крум Дончев
8 МИР - Добрич - Мая Димитрова
9 МИР - Кърджали - Петя Михалевска
10 МИР Кюстендил - Румен Георгиев
11 МИР - Ловеч - Ирена Анастанова
12 МИР - Монтана - Атанас Костадинов
13 МИР - Пазарджик - Пламен Милев
14 МИР - Перник - Стоян Мирчев
15 МИР - Плевен - проф. Румен Гечев
16 МИР - Пловдив-град - Корнелия Нинова
17 МИР - Пловдив област - Манол Генов
18 МИР - Разград - Таско Ерменков
19 МИР - Русе - Крум Зарков
20 МИР - Силистра - Вяра Емилова
21 МИР - Сливен - Атанас Зафиров
22 МИР - Смолян - Александър Симов
23 МИР - София - Христо Проданов
24 МИР - София - Георги Свиленски
25 МИР - София - Корнелия Нинова
26 МИР - София-област - Иван Ченчев
27 МИР - Стара Загора - Георги Гьоков
28 МИР- Търговище - ген. Кольо Милев
29 МИР - Хасково - Велизар Енчев
30 МИР - Шумен - Иван Валентинов Иванов
31 МИР - Ямбол - Кристиан Вигенин

Прави впечатление, че на водачески места са предимно настоящи депутати. В Кърджали обаче БСП залага на млада надежда - Петя Михалевска е родом оттам, в ранните си 30 години. Тя е дъщеря на социалиста Димчо Михалевски - бивш зам. регионален министър и депутат от левицата, който почина през 2014 г.