Премиерът, но и шеф на Председателския предизборен щаб на партиите, подкрепили листата на ГЕРБ и СДС, Бойко Борисов присъства тази сутрин на подписването на политическо споразумение между СДС и „Движение Гергьовден“. Събитието се проведе в централата на ГЕРБ в София, съобщиха от партийния пресцентър.

"Всеки един човек в ГЕРБ ясно осъзнава, че единството прави силата. Ако десните партии не се бяха обединили за европейските избори – рискувахме много гласове да се разпилеят, да отидат в нищото, дори и при БСП. Не сме единствените десни и е напълно нормално да обединим сили с други формации с оглед на общата ни цел - ЕНП да има най-сериозно представителство в следващия ЕП“, посочи Борисов след подписването.

Той заяви, че БСП и „Да, България“ работят заедно.

"Някога някой да е чул БСП или „Да, България“ да кажат лоша дума един за друг? Ако се направи анализ на потеклото на "Да, България", ще се даде отговор на въпроса на какво се дължи тази близост с БСП“, коментира Борисов по адрес на партията на Христо Иванов. 

(Христо Иванов бе първо служебен министър в правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, а след това министър на правосъдието във втория кабинет "Борисов" от квотата на ГЕРБ, а не на Реформаторския блок, с който партията бе в коалиция. Иванов подаде оставка след отказа на ГЕРБ да продкрепи предложения за реформа в съдебната система, гласувайки заедно с ДПС и БСП - б.р.)

Борисов дори възложи задачка на Любен Дилов-син, че "оставя на неговото остроумие" да направи анализ на близостта между "Да България" с БСП.

"Да подкрепим единствената дясна листа е естествен избор за нас. Тъмночервени облаци са надвиснали над страната и затова е изключително важно да спрем БСП да не влезе във властта", заяви пък номиналният председател на Движение "Гергьовден" Драгомир Стефанов.

"ЕНП е силата на ЕП. Всяка дясна формация в България трябва да осъзнае значимостта на това колко мандата ще получи ЕНП в следващия ЕП, а доколкото знам, "Да, България" ще изпратят своя представител другаде, ако той влезе. Без подкрепата и доверието на ЕС сме заникъде. Преди няколко години бяхме в такава ситуация, спряха ни еврофондовете", каза почетният председател на Движение "Гергьовден" Любен Дилов – син. 

Той все пак си спомни, че преди години от "Гергьовден" били "хайде да не кажа най-яростните, но може би сред най-остроумните критици на ГЕРБ на СДС".

Дилов обаче днес се разнежи:

"Аз не помня друг управленец на България, който по-категорично от Бойко Борисов да се е справял с проблемите, които се появяват - вътрешни, външни!"

По думите на председателя на СДС Румен Христов, когато наближат избори е нормално партии със сходни виждания да потърсят обединение. Той отново изтъкна важността на това БСП/БКП да не бъдат допускани във властта и изрази увереност, че ГЕРБ и СДС ще излъчат най-много евродепутати. (Изборите на 26 май са за 17 представители на България в Европейския парламент и този вот няма пряко отношение към властта в България - б.р.)