Като не пускаме Северна Македония в ЕС, ще пуснем ли Сърбия? Този въпрос няма как да не стане актуален в един или друг момент от евроинтеграцията на Западните Балкани.

Както е известно от историята македонската идентичност, основана на омразата към България, не е изобретена в Скопие, а в Белград. А добрите отношения между двете съседни нам държави станаха още по-добри, направо показно добри, след като България спря Северна Македония за преговори с ЕС.

Омразата към българите в Скопие продължава. Тя е основната причина за недотам добрите отношения между България и Северна Македония напоследък. И е трудно да се повярва, че Сърбия няма нищо общо с това.

В последните дни антибългарската пропаганда се върна у дома си, в самата Сърбия. В Белград изнамериха факти от историята, с които да докажат, че българите са зверове.

Наскоро изпълняващият длъжността директор на правителствената Академия за национална сигурност проф. Драган Симеоунович заяви следното:

„Българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята. Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха с жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масова практика е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им. Българите са изкормвали бебета от утробите на бременни жени и след това са ги изгаряли живи. Да не забравяме и българизацията. Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата.“

Изявлението бе толкова сканадално, че дори българското МВнР, което рядко обръща внимание на подобни приказки, привика посланика на Сърбия за обяснение.

Няма спор, че не всичко, което е вършила българската армия през войните, е повод за гордост. Списъкът със сръбските издевателства над българи в същите тези войни обаче също е доста дълъг. Към него има и друг списък със сръбски издевателства - над българи в Македония, докато е била налагана македонската идентичност.

Тези страници трябва да се прочетат, за да не се забравят. Но не и да се ползват в днешните междудържавни отношения. Така поне правим ние в ЕС, накъдето са се запътили и Белград, и Скопие.

Белград не се свени дори да използва затрудненията на ЕС с ваксините, за да прави антибългарска пропаганда в Скопие. В това няма нищо европейско. Вярно, е че нашият премиер се поизхвърли с обещанията да дадем ваксини на Северна Македония, защото по този въпрос добрите намерения не са достатъчни. Едно е обаче да обсъждаш в рамките на ЕС защо се бавят ваксините, съвсем друго да използваш ситуацията за собствена политическа изгода.

Но да оставим настрана Скопие и да погледнем към Западните покрайнини. Ще е доста пресилено да се твърди, че властта в Белград има изцяло европейско отношение към българското малцинство там. Българската държава продължава да не обръща особено внимание на този въпрос. Но както стана ясно от последното развитие на българо-македонските отношения, тези въпроси няма как просто да бъдат забравени.

Към момента България няма адекватен отговор на всичко това. Отговорът на София засега е само един – „Балкански поток“ към Сърбия, продължение на „Турски поток“, който всъщност е руски.