Военните в Мианма са заплашили протестиращите в страната, че ги грози до 20 години затвор, ако се противопоставят на органите на реда, съобщи Би Би Си.

Предвидени са продължителни присъди и глоби за тези, които са осъдени за разпространяване на "омраза и непоносимост" към лидерите на преврата. А бронетранспортьорите, разположени в няколко градове, подсказват, че военните не са загрижени от критиките на международната общност срещу актовете на насилие, съобщават световните медии.

Стотици хиляди души взеха участие в демонстрациите в страната до този момент, но в 10-ия пореден ден от началото демонстрантите бяха много по-малко на брой. Няколкостотин протестиращи бяха разположени близо до седалището на централната банка в северната част на Янгон, за да призоват служителите да стачкуват.

Някои развяваха червени знамена в цветовете на "Националната лига за демокрация" (ЛНД), партията на свалената лидерка Аун Сан Су Чжи, други пееха, за да "прогонят диктатурата".

Въпреки заплахите, "народните движения няма да спрат", увери Нийен Мо - екскурзовод и участник на протестите, цитиран от белгийския вестник "La Libre".

"Първата стъпка е най-трудната. Ние не се страхуваме да бъдем арестувани или разстреляни", добави той.

Отвъд опасността от брутална саморазправа или продължителна присъда, някои демонстранти са предпочели да остават по домовете си, след като компании започнали да изпращат имейли на служителите си, за да ги призовават да не протестират, предава Франс прес.

Хунтата е предоставила на полицейските служители изключителни правомощия: те могат да извършват обиски без заповед или да арестуват за кратък период от време без разрешение на съдия.

А полицията вече разпръсна някои от по-бурните митинги, като стреля по демонстранти. 20-годишна жена, тежко ранена миналата седмица, все още е в критично състояние.

В неделя, в северната част на страната, няколко души бяха ранени. По време на този митинг бяха арестувани петима журналисти.

Страхът от репресии е в съзнанието на всички жители на страната, която в продължение на почти 50 години бе под военна диктатура.

Превратът от 1 февруари свали гражданското правителство на Аун Сан Су Чжи и сложи край на крехкия 10-годишен демократичен преход.

Обвинена за незаконно внесени уоки-токита, бившата лидерка е "в добро здраве", под домашен арест в административната столица Найпидо, съобщиха от Ен Ел Ди този уикенд.

Тя беше арестувана с други членове на правителството в ранните часове на 1 февруари, като днес трябваше да бъде освободена, но това не се случи, припомня агенция Ройтерс.

Генералите и техният лидер Мин Аун Хлайн твърдят, че изборите през ноември, които бяха убедително спечелени от НЛД, са били нечестни. Те подчертават, че са завзели властта, зачитайки Конституцията, и са наредили на журналистите да спрат да използват думата "преврат".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в неделя хунтата да "гарантира, че правото на мирни събрания се спазва изцяло", като поиска генералите "спешно" да упълномощят швейцарския дипломат Кристин Шренер Бъргенер да дойде на място "за директна оценка на ситуацията".

Главатарите на хунтата ще бъдат "държани отговорни" за насилието, предупреди Том Андрюс, специален докладчик на ООН за Мианма, докато дипломатическите представителства на САЩ, Канада и няколко държави от Европейския съюз призоваха военните "да не използват насилие".