Европейският съюз е обучавал специални полицейски подразделения на Мианма, които са участвали в насилственото потушаване на протестите след преврата на военната хунта на 1 февруари, съобщи "Гардиън".

Експерти от ЕС помагали на колегите си от азиатската страна в разработването на наръчник за техники за контрол на тълпата, като част от по-мащабната система за подкрепа на Съюза, наречена Mypol. Проектът, иницииран през 2012 г., осигурил обучението и оборудването, за да се модернизират контролираните от военните полицейски сили в Мианма по линия на "най-добрите международни практики и зачитането на правата на човека".

Възникнали обаче спорове между представителите от двете страни, тъй като европейските специалисти отказвали да споделят "нападателни" техники. Регулациите на ЕС ограничават разкриването на подобни тактики, когато има съмнения, че местните части могат да злоупотребяват с тях.

"Накрая полицията (на Маянма) взе наръчника и собственоръчно добави "нападателните" техники, обясняват от Mypol. - Тренировките по контрол на тълпата за големи, специални части (...) бяха ограничени до формации, вериги и щитни бариери, като бе изключено нападателното оборудване".

Сътрудничеството по проекта между ЕС и Мианма било прекратено след избухването на преврата.

Специализирани звена за контрол на тълпата, които са били обучавани от експерти от Съюза, са използвали прекомерна сила срещу демонстрантите, включително мощни водни оръдия, гумени и дори истински куршуми.

По време на един от протестите млада жена беше тежко ранена, след като бе простреляна в главата. Смята се, че полицай, който е преминал през тренировките на Mypol, е извършителят.