Полицията в Мианма арестува днес най-малко 27 демонстранти против извършения преди седмица военен преврат във втория по големина град Мандалай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В столицата Найпидо силите на реда стреляха с гумени куршуми по протестиращите според непотвърдено съобщение на Би Би Си.

Хунтата забрани повече от пет души да се събират на едно място и използва водни оръдия срещу нарастващите от края на миналата седмица протести, предаде Би Би Си.  Въпреки това тълпи от демонстранти се образуваха и днес.

Военните свалиха миналия понеделник избраното правителство начело с Нобеловата лауреатка за мир Аун Сан Су Чжи (75 г.), като я обвиниха, че партията ѝ с измама е спечелила четири пети от гласовете на изборите миналия ноември. Те арестуваха най-близките ѝ сътрудници, президента на страната, поставиха под ключ депутатите и смениха най-важните министри.

"Не ни тревожат техните предупреждения, затова излязохме днес",  каза пред Франс прес учителят Тейн Вин Сон. "Не можем да приемем тяхното извинение с изборните измами. Не искаме никаква военна диктатура".

Журналист от медията "Демократичен глас на Бирма" каза, че е бил арестуван, след като е заснел с камера проявата, а участници в протеста са били бити.

Протестиращите започнаха да се събират в Янгон, икономическата столица на Мианма, въпреки че генералите предупредиха вчера по телевизията, че ще отговорят с репресиии, съобщи Франс прес.

В квартал Сан Чаун, където са забранени всякакви демонстрации, учители преминаха по централната улица, правейки прочутия жест с три пръста, в знак на съпротива срещу военния преврат, и викаха "Свобода за Аун Сан Су Чжи!" (свалената с преврата избрана лидерка) и "Долу военната диктатура!"

Група демонстранти са се събрали пред централата на Националната лига за демокрация - партията на Аун Сан Су Чжи - облечени в червено (цвета на партията) и размахвайки портрети на свалената от власт лидерка.

В столицата Найпидо силите на реда използваха водни оръдия срещу група демонстранти, които отказаха да се разпръснат.

Вчера генералите обявиха военно положение в няколко квартала на Янгон и в Мандалай и в други части на страната. От 20.00 ч. до 04.00 ч. местно време е въведен полицейски час. Мерките последваха големи продемократични демонстрации в събота и в неделя в Янгон.

Съединените щати осъдиха вчера забраната на демонстрации в Мианма и изразиха съжаление, че исканията им да се свържат с Аун Сан Су Чжи са били отхвърлени.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че Вашингтон подкрепя правото на народа на Мианма на "мирни събрания и по-специално на мирни демонстрации в подкрепа на демократично избраното правителство".

Какво каза генералът?

В нощта на понеделник срещу вторник в първото си телевизионно обръщение след преврата, ръководителят на хунтата ген. Мин Аун Хлайн настоя, че заземането на властта е оправдано заради "изборна измама", предаде Би Би Си.
 
Той каза, че избирателната комисия не е разследвала нередности в избирателните списъци и не е позволила честно провеждане на кампанията. Комисията отговори, че няма доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Генералът обеща нови избори наблюдавани от нова "реформирана" избирателна комисия и каза, че военните ще предадат властта на победителя.

По-рано днес Нова Зеландия обяви, че прекъсва военните и политическите си контакти на високо равнище с Мианма, ставайки първата страна в света, решила да изолира хунтата, съобщи Франс прес.

Обявявайки тези мерки, министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн призова международната общност твърдо да осъди случващото се в Мианма.

"След години на усилен труд за изграждане на демокрация в Бирма, смятам, че всеки новозеландец трябва да се чувства ужасен от това, което военните сториха през последните дни", заяви Ардърн, използвайки старото име на Мианма.

Тя добави, че страната й желае Съветът на ООН по правата на човека да се събере във връзка с Мианма.