Един от героите на нашето време - правозащитникът Пол Русесабагина, спасил близо 1300 души от геноцида в Руанда преди четвърт век, е отвлечен и подсъдим в родината си.

Срещу него са отправени редица съмнителни обвинения, включително за финансиране на тероризма и опит за убийство. През седмицата Европарламентът осъди отношението на властите в африканската държава към своя прославен сънародник, който е носител на американския Президентски медал на свободата. Русесабагина и неговият подниг придобиха световна известност, след като бяха увековечени в знаменития филм „Хотел Руанда“ през 2004 г. на ирландеца Тери Джордж.

Евродепутатите приеха резолюция, призоваваща за международно разследване на целия случай. Тя бе одобрена с огромно мнозинство – 659 гласа „за“, 35 „въздържал се“ и само един „против“.

Кой е той

През 1994 г. Пол Русесабагина е на 40 години и е мениджър на хотел „Хиляда хълма“ в Кигали, столицата на Руанда. Хотелът постоянно е пълен с туристи, дошли да гледат природните красоти на централноафриканската страна и най-вече живеещите там планински горили.

Точно тогава в Руанда започват масови кланета, кулминация на започналата четири години по-рано гражданска война. Екстремисти от народността хуту, съставляваща 85 на сто от населението на страната, започват да избиват представители на малцинството тутси, което са само 14 процента. Немалто хуту обаче се противопоставят на убийствата. Те също падат жертва на разбеснелите се милиции. Особено активни са групороивките „Интерахамве“ и „Ичпузамугамби“.

Само за три месеца са избити между 800 000 и 1 милион души.

Пол Русесабагина е хуту, но съпругата му Татяна е тутси. Семейството, както и много други руандийци не делят хората според техния етнически произход.

Дон Чидъл в ролята на Пол Русесабагина е застанал пред хората, които е приютил в хотел "Хиляда хълма". Кадърът е от филма "Хогтел Руанда".Caption

 

Милициите обаче не прощават. Съпрузите Русесабагина и четирите им деца стават свидетели на убийства на техни съседи само защото са тутси или умерени хуту. Мениджърът решава да спаси колкото може хора.

Заедно с тях и след като е дал солидни подкупи на войнстващите бойци, Пол Русесабагина успява да отведе няколко десетки хора в управлявания от него хотел „Хиляда хълма“. Още повече белгийският собственик напуска Руанда заедно с другите чужденци и поверява хотела изцяло в ръцете на своя мениджър.

Там пристигат и бежанци от лагери на други места в страната.

Положението се утежнява от факта, че и на без това малобройния конгингент умиротворители от ООН изрично е забранено да стреля.

В крайна сметка Пол Русесабагина успява да приюти  хотела и да спаси 1268 души. Нито един от тях не е пострадал въпреки постоянните нахлувания на милициите хуту и заплахите да избият „хлебарките“, както те наричат враговете си. Спасителят и семейството му са евакуирани в Белгия.

Днес Пол Русесабагина е гражданин и на Белгия, и на САЩ. През последните години той живее в Америка.

Филмът „Хотел Руанда“ стана изключително популярен. Ролята на Пол Русесабагина бе изпълнена от американския актьор Дон Чийдъл.

Какво се случи с героя

След като напусна Руанда, Пол Русесабагина се превърна в отявлен критик на новия президент и негов адаш Пол Кагаме. Той е тутси и е от Руандийския патриотичен фронт (РХФ) взел властта след края на гражданската война през 1994 г. Кагаме е на власт от 2000 г. до днес.

Русесабагина предупреди неведнъж, че е възможно да има ново клане – този път тутси да избиват хуту. И дори призова в клип, разпространен чрез YouTube, за сваляне с въоръжен преврат на Кагаме.

Новата власт в Руанда го взе на мушка през 2010 г. Още тогава главният прокурор обвини героя, че е създал терористична група.

Героят от „Хотел Руанда“ отхвърли обвиненията. А през 2014 г. заяви, че е простил на Пол Кагаме, тъй като в името на бъдещето на Руанда трябва да се гледа не назад, а напред.

През лятото на 2020 г. Пол Русесабагина пътува от САЩ до Дубай. И именно от ОАЕ започва неговото ходене по мъките.

На 27 август Русесабагина се качва на самолет, за който знае, че пътува до Бурунди – съседна на Руанда държава. Вместо това обаче машината каца в неговата родина. И той веднага е арестуван и изчезва за 4 дни.

Пол Русесабагина се появява едва 4 дни по-късно – на 31 август. Властите в Руанда организират пресконференция, на която присъства и той, окован с белезници.

Бюрото за разследване в Руанда повдига 13 обвинения срещу Русесабагина. Сред тях са финансиране на тероризма, въоръжен грабеж, отвличане, палеж, опит за убийство, побой и нападение. 4 от обвиненията по-късно са оттеглени.

Русесабагина твърди, че е бил отвлечен пряко волята си. Властите в Руанда заявяват, че той е екстрадиран от ОАЕ. А управниците на ОАЕ отричат да са свързани изобщо със случая.

Според прокуратурата Русесабагина е финансирал Демократичните сили за освобождение на Руанда (ДСОР) – бунтовническа групировка, съставена от хуту. Тя е базирана в Демократична република Конго и се бори срещу настоящото управление на тутси в Кигали.

Хотелският спасител е обвинен и за основаването на базираната зад граница опозиционна партия Руандийско движение за демократична промяна (РДДП). Част от нея е Фронтът за национално освобождение (ФНО) – въоръжено крило, извършило редица нападения от ДР Конго в Руанда през 2018 г., включително убийства.

Пол Русесабагина призна пред съда, че е създал и двете организации. Но отрича да има нещо общо с атаките на ФТО. Той твърди, че работата му е била по-скоро в сферата на дипломацията.

Мнозина обаче смятат, че той е преследван само заради публичното си противопоставяне на президента Пол Кагаме.

Поредното заседание по делото срещу героя от „Хотел Руанда“ трябваше да се състои в края на януари. То обаче бе отложено за 17 февруари. Причината е пандемията от COVID-19.

В приетата на 11 февруари в Брюксел резолюция Европарламентът настоява за международно, независимо, прозрачно и надеждно разследване на предаването и задържането на Пол Русесабагина. На задържания трябва да бъдат предоставени гаранции за справедлив съдебен процес и да му се позволи редовен контакт с неговото семейство. Той трябва да има възможност за достъп до обвинителния акт и преписките по други документи, които са били конфискувани през декември 2020 г.