Пол Русесабагина, управителят на хотела, спасил живота на над 1000 души по време на геноцида в Руанда през 1994 г. и вдъхновил сюжета на холивудския филм "Хотел Руанда", беше обвинен вчера от руандийски съд в тероризъм, предаде ДПА.

Шейсет и шест годишният Русесабагина е яростен критик на президента Пол Кагаме. Според правозащитни групи той няма да получи справедлив процес в Руанда. В съда ще го защитават двама служебни адвокати.

Според близките на Русесабагина той е станал жертва на международен заговор за отвличане и е бил предаден на руандийските съдебни власти от Дубай. Русесабагина от години е живял зад граница.

Властите на Руанда обвиняват Русесабагина, че е свързан с въоръжена групировка, сражаваща се срещу правителството и обвинявана в извършване на атаки близо до границата с Бурунди. На Русесабагина са повдигнати и обвинения за убийство.

66-годишният Русесабагина, чиято роля бе изпълнена от Дон Чийдъл във филма "Хотел Руанда" от 2004 г., спаси хора от племето тутси от изтребление, като ги скри в хотела си в Кигали, а после им помогна да избягат по време на геноцида в Руанда.

Получил прякора "Руандския Шиндлер" по аналогия с германския индустриалец Оскар Шиндлер, който е спасил над 1000 евреи от нацистите, Русесабагина е получил множество отличия, сред които американския Президентски орден на свободата, връчен му от президента Джордж Буш през 2005 г.

Президентът на САЩ Джордж Буш младши приема Пол Русесабагина в Овалния кабинет на Белия дом през 2005 г. На заден план са първата дама Лора Буш и съпругата на Русесабагина Татяна. Снимка АП / БТА

Неотдавна Русесабагина определи управлението на президента Пол Кагаме като диктатура и призова западните страни да окажат натиск на Руанда да спазва човешките права. В миналото той е изразявал и намерението си да се кандидатира за президент.

Правителството на Руанда пък го окачествява като измамник. Русесабагина живееше в Белгия и Тексас, твърдейки, че животът му е в опасност, предаде БТА.