ФБР обяви, че е предовратило опит на милиция да отвлече и свали от власт демократическата губернаторка на Мичиган - Гречен Уитмър, предаде Би Би Си.

Уитмър е мразена от корона-скептиците, след като наложи строги ограничителни мерки в щата си, които бяха отменени миналата седмица. Тя предизвика и яростта на президента Тръмп, който в типичния си лаконичен стил разкритикува ограниченията в Мичиган с туит на 17 април.

"ОСВОБОДЕТЕ МИЧИГАН!".

 

 

Няма никаква доказана връзка между президента и милицията.

ФБР първоначално съобщи, че шестима мъже са планирали да отвлекат губернаторката и да проведат пресконференция, но после броят на провинените се покачи до 13. Те са членове на милицията "Wolverine Watchmen" ("Стражите върколаци"), предаде Асошиейтед прес. 

Според данни от ФБР служител под прикритие посетил среща на групата през юни в Дъблин, Охайо, където "Стражите върколаци" обсъждали по какъв начин да свалят Уитмър от власт, "за която смятали, че нарушава Конституцията на САЩ".

"Няколко членове коментирали възможността да убият "тираните" или "да се справят" с действащата губернаторка", съобщава се в документи на службата.

Засега се знаят имената на шестимата конспиратори, за които първоначално бе известено - Адам Фокс, Бари Крофт, Калеб Франкс, Даниел Харис, Брандън Касерт и Тай Гарбин.

Амбицията на групата била да се съберат "200 мъже", които да щурмуват сградата на губернаторството и да вземат заложници, включително губернаторката. Те се надявали да изпълнят плана си преди изборите на 3 ноември. При неуспех те планирали да нападнат дома на губернаторката.

Представителите на милицията провеждали тренировки с оръжия в няколко щата, а на няколко пъти създали дефектни бомби, като ФБР разполага с видео записи на тренировките им.