Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се е превърнал от върховен главнокомандващ във „върховен главноподстрекател“ на 6 януари. Това обяви конгресменът Джейми Раскин във втория ден от делото за импийчмънт срещу бившия държавен глава в Сената, съобщиха световните медии.

„Доказателствата ще покажат, че бившият президент Тръмп не беше невинен наблюдател, каза демократът. - Доказателствата ще разкрият, че той без никакво съмнение е подбудил метежа от 6 януари. Те ще покажат, че Тръмп е изоставил ролята си на върховен главнокомандващ и е станал върховен главноподстрекател на опасен метеж. И както един от нашите колеги категорично се изрази на самия 6 януари: „Това е най-голямото предателство на президентската клетва в историята на Съединените щати.“

Конгресменът Хоакин Кастро от Тексас, който бе кандидат-президент на изборите през 2020 г., заяви, че бившият държавен глава е заплаха за демокрацията, защото е хвърлил съмнение върху валидността на резултатите от вота през ноември м.г.

„Президентът Тръмп казваше на своите поддръжници отново и отново, почти всеки ден, в десетки туитове, речи и митинги, че тяхното най-ценно право в нашата демокрация - техният глас, е отнето и че те трябва да се борят, за да спрат това, заяви  Кастро пред Сената. - И те му повярваха.“

Конгресменът Ерик Суолуел от Калифорния отбеляза, че президентът е похарчил милиони долари за агитационни материали, в които е пропагандирал неверни твърдения за изборни измами и е насърчавал хората да протестират на 6 януари.

„Ще видите как в средата на декември президентът Тръмп обяви пускането на реклами, включително озаглавени: „Доказателствата са огромни. Измама. Спрете кражбата“. Той похарчи 50 милиона долара от своя правен защитен фонд за тези реклами, за да спре „кражбата“ и да разпространи посланието си. Тези материали бяха излъчвани до 5 януари и след това ги спряха. Това беше целенасочено и умишлено планиране, което да му даде основа за организирането на митинг в този ден. (...) Но не бяха само рекламите. На 19 декември в 1:42 ч. сутринта нашият върховен главнокомандващ написа в Twitter: „Голям протест в столицата на 6 януари. Бъдете там. Ще бъдем диви. Ще бъдем диви“. Знаем защо избра този ден. Не беше случайно. Това беше последният му шанс да спре мирното предаване на властта.“

Във вторник двете страни спориха за това дали е противоконституционно бивш президент да бъде подлаган на импийчмънт. Петдесет и шестима сенатори, сред които 6-има републиканци, избраха да подкрепят процеса, докато 44 гласуваха „против“.

Тръмп обаче едва ли ще бъде признат за виновен при окончателния вот за импийчмънт, който вероятно ще се проведе в началото на следващата седмица. За да се случи това, 17 републиканци трябва да подкрепят инициативата на демократите.

В историята на САЩ само четири пъти е гласуван импийчмънт на президент, като в два от случаите това е Тръмп. 

Миналата година срещу републиканеца бяха повдигнати две обвинения: за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на работата на Конгреса.

Този път Камарата на представителите гласува импийчмънт на президента по едно обвинение: подстрекателство към метеж. Според демократите реториката на Тръмп е провокирала нахлуването в сградата на Капитолия на 6 януари, като при щурма бяха убити петима души, включително и полицай.

Нови записи на върлуващи в Капитолия тръмписти

Освен обвинения демократите представиха и нови записи от атаката на Капитолия. При пускането на клиповете Стейси Пласкет, която е делегат от Американските Вирджински острови, описваше какво се случва.

В един от записите  участници в безредиците претърсват сградата, за да намерят председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Зад кадър се чува глас: „Нанси? Къде си, Нанси?“

„Смразяващите доказателства показват, че на 6 януари въоръжени и организирани метежници са си поставили за цел (да намерят) председателката Пелоси“, отбеляза Пласкет. 

На друго видео се вижда как полицаят Юджийн Голдман, който стана известен с достойното си поведение на 6 януари, предупреждава сенатора на Юта Мит Ромни да се скрие. Ромни бе сред най-твърдите критици на Тръмп - при първия вот за импийчмънт в Сената той бе единственият републиканец, който гласува за отстраняването на президента от власт.

Секунди по-късно Голдман посреща тълпата и се опитва да я задържи. Междувременно разярените тръмписти настояват да разберат „Къде броят гласовете?“.

Демократите представиха и кратък клип, на който се вижда как бившият вицепрезидент Майк Пенс и семейството му са изведени от кабинет в Капитолия. А в следващото видео са заснети тръмписти на входа на сградата, които скандират „Обесете Майк Пенс“.