Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стотици демонстранти се събраха днес в най-големия град в Мианма - Янгон, за да протестират срещу държавния преврат, който свали правителството на Аун Сан Су Чжи, докато армията продължава да арестува политици и активисти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Неколкостотин преподаватели и студенти се събраха пред университета Дагон в Янгон - първата значима демонстрация срещу преврата.

Демонстрантите правеха жеста с три изпънати пръста, символ на съпротива, използван от продемократични движения, особено в Тайланд, и скандираха стара песен, станала популярна по време на въстанието през 1988 г., което беше потушено от армията. Другият им лозунг беше "Да живее майка Су Чжи".

"Докато генералите държат властта, няма да идваме на работа. Ако всички направят така, тяхната система няма да издържи", каза за АФП Вин Вин Мав - преподавател в историческия факултет.

Служители в няколко министерства също временно спряха да работят в столицата Найпидау. Те носят и червена панделка - цветът на партията на Аун Сан Су Чжи - Националната лига за демокрация, свидетелстват журналисти от АФП.

Медици, държавни служители, железничари и учители са сред тези, които се събраха на работните си места, за да осъдят преврата, извършен в понеделник и да призоват за освобождаване на задържаната лидерка Аун Сан Су Чжи, предаде ДПА.

Режимът нареди на телекомуникационните компании да блокират до понеделник достъпа до Фейсбук.

Това е знакът на протеста срещу военната диктатура в Мианма. Снимка АП/БТА

Десетки полицаи се събраха днес в очакване на протест в парка Махабандула в Янгон, но на мястото на акцията пристигна камион, от който към небето полетяха червени балони, съобщи местният сайт "Мианма микс".

На няколко места в града имаше малки флашмобове на пънк рокери.

Група студенти преминаха през югоизточния крайбрежен град Давей, съобщиха местни медии. В Янгон и други по-малки градове имаше шумни нощни протести с удряне по тенджери и тигани.

Мин Ко Найн - изявен ветеран активист, призова за бойкот на продукти, произведени от компании, собственост на военните, включително бира и СИМ карти.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.