Бившата лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи ще бъде помилвана за пет от многобройните престъпления, за които е осъдена на общо 33 години затвор, съобщиха държавните медии във вторник, цитирани от Ройтерс.

Нобеловата лауреатка, която миналата седмица беше преместена от затвора в домашен арест в столицата Найпито, е затворена, откакто военните заеха властта с преврат в началото на 2021 г. Тя беше помилвана в рамките на амнистията на над 7000 затворници, обявена от хунтата по случай будистките пости, съобщиха днес държавните медии, цитирани от Франс прес.

Тя обжалва присъдите за различни престъпления, вариращи от подстрекателство и изборна измама до корупция, и отхвърля всички обвинения. 

Радиото и телевизията на Мианма съобщиха за помилванията във вторник, но информиран източник каза, че тя ще остане в ареста.

„Тя няма да бъде освободена от домашен арест“, каза източникът, който отказа анонимност поради чувствителността на въпроса.

78-годишната Су Чжи за първи път беше поставена под домашен арест през 1989 г. след протести срещу десетилетията военно управление.

През 1991 г. тя спечели Нобеловата награда за мир за кампания за демокрация, но беше напълно освободена от домашен арест едва през 2010 г. Тя спечели убедително изборите през 2015 г., проведени като част от реформи на военните, които бяха спрени от преврата през 2021 г.