Над 17 милиона души в ЕС са ваксинирани от декември 2020 г. досега.

Това заяви пред Европарламента председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя говори на дебат, посветен на състоянието на стратегията на Съюза за ваксинирането срещу COVID-19.

„Ще работим колкото можем, за да изпълним целта ни, която е до края на лятото да бъдат ваксинирани най-малко 70 на сто от населението“, увери Фон дер Лайен.

Тя обаче призна редица на ЕС и че не сме напреднали във ваксинирането толкова, колкото искаме.

„Закъсняхме с даването на разрешителните. Бяхме прекалено оптимистични с поръчаните количества и възможността за масово производство. Разчитахме прекалено на графика за доставки. Трябва да си извадим поуки“, смята председателят на ЕК.

И изтъкна три много важни според нея момента.

Правилен ли е бил начинът, по който в ЕС са закупени ваксините? Фон дер Лайен е убедена, че съвсем правилно в Съюза са действали като европейци - да говорят помежду си и заедно да купят ваксините. Тя не би искала да си мисли какво е щяло да се случи, ако някои от по-богатите бяха закупили сами ваксини, а другите да останат без такива. За председателя на ЕК това е щял да бъде краят на Общността с катастрофални последици;

Убеждението, че трябва да има солидарност с партньорите на ЕС не съмо в съседство, но и навсякъде по света. Това също спира разпростр на вируса. Достъпът до ваксини за страни с средни и ниски доходи е толкова в техен интерес, толкова и на ЕС интерес. Именно затова създаден механизмът COVAX, с който богатите да помогнат на по-бедните. Доставките в рамките на COVAX ще започнат още в края на този месец;

Правилността в подхода на ЕС и избраната от него процедура. Направеният от Съюза избор е бил да не се избързва и да не се правят компромиси със сигурността и ефикасноста. Не могат да си правят компромиси, когато става дума за инжектиране на биологично активни вещества в организма. Затова в ЕС разчитаат на контрола на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Процедурата по одобряването на ваксините отнема от 3 до 4 седмици повече. Но това допълнително време е важна инвестиция за гарантиране на сигурността и доверието.

В ЕС вече се работи по установяване на поуките, които могат да бъдат извадени от досегашния процес, продължи Урсула фон дер Лайен.

„Преди всичко трябва да подобрим процеса на обмяна на клинични данни с ЕМА. Затова още сега ще започнем създаването на нова европейска мрежа по клинични изпитания. Успоредно с това еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду ще работи по нова европейска процедура, която да даде възможност на ЕМА да разгледа кандидатстващите ваксини възможно най-бързо“, изтъкна тя.

Друга поука е свързана с подценяването на трудностите, свързани с масовото производство. Времето за разработка на новата ваксина е между 5 и 10 години. А в ЕС това е постигнато за 10 месеца, което е огромно постижение. В известна степен науката е изпреварила промишлеността.

Производството на нови ваксини обаче е сложен процес. Не е възможно да се изградят за ден или два необходимите места за производство.

Освен това в производството на тези ваксини се използват до 400 съставки. В него участват около 100 предприятия. 

Затова е създадена работна група за увеличаване на производството Тя се ръководи от еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон.

„Борбата срещу вируса е маратон, а не спринт. Имаме нужда от предвидливост, издръжливост и упоритост“, обобщи Фон дер Лайен.

Днес се работи съвсем ново поколение ваксини на основата на нова информационна РНК (иРНК). Такива препарати досега не са произвеждани на такова равнище. И се разчита на две синтетични молекули.

„Ако разполагахме само с 250 грама повече от тях, компаниите твърдят, че са можели да произведат 1 милиона дози ваксина в повече. Затова ни трябва повече координация в доставката на ключови съставни части“, посочи председателят на Комисията.

Това ще бъде една от основните задачи на HERA – Службата на ЕС за готовност и отгоор на извънредни здравни ситуации, която предстои да бъде създадена.

Също така информацията за вируса и ваксините срещу него може да се променя всеки час. Затова ще бъде създадена контактна група между Европарламента и Еврокомисията. Чрез нея евродепутатите ще могат да проверяват всички подписани от ЕК договори за ваксини.