Необходимостта от много бързото разработване, производство и одобрение на ваксини за различните щамове на COVID-19 в ЕС е обсъдена днес на видеоконференция между председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителните директори на водещи европейски фармацевтични компании.

В разговора участваха шефовете на BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac и Sanofi. На него са направени редица практически предложения, се казва в съобщението, без обаче да се огласяват подробности.

Участниците изказаха единодушното мнение, че появата на нови щамове на коронавируса води до опасността от намаляване на ефективността на одобрените наскоро ваксини. От ключова важност е ЕС да бъде подготвен за новите варианти.

Стана ясно също така, че Комисията ще създаде Служба на ЕС за готовност и отговор на извънредни здравни ситуации (HERA). Този орган трябва да реализира по-структуриран поход към подготовката за борба с пандемията. С помощта на HERA ще бъдат предвиждани и идентифицирани заплахите.

В разговора участваха също еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакиду и по вътрешния пазар Тиери Бретон, съветниците на Фон дер Лайен за кононавируда Петер Пиот и Монсеф Слауи, както и директорката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емър Кук.

Целта на видеоконференцията бе започването на работата по биозащита на Европа.

Важен партньор на  HERA ще бъде индустриалната сфера, се казва още в съобщението. Чрез това взаимодействие ще бъде подобрена подготовката на Европа за борба с пандемиите в средносрочен план, както и справяне с по-непосредствени заплахи от типа на COVID-19.

През следващите седмици предстоят разговори и с други браншове за партньорство в начинанието.