Българският евродепутат Радан Кънев призова Еврокомисията да се намесва активно, когато националните власти в страните членки на ЕС не успеят да осигурят ваксини срещу COVID-19 за своите граждани.

Депутатът от „Демократична България“ (ДБ) и Европейската народна партия (ЕНП) отправи призива си по време на дебат в Европарламента. Той продължи над 4 часа и бе посветен на състоянието на стратегията на ЕС за ваксиниране.

„Някои могат да  кажат, че това е национално правомощие. Бих отговорил, че ако каузата и борбата са общи, не бива да изоставяме онези, които са изоставени от своите правителства“, обоснова се Кънев.

„Обявихме ваксинацията за обща европеска кауза. ЕК положи огромни усилия за осигуряване на ваксини на най-добрата възможна цена и при най-високи стандарти. Успехът имаше цена – забавянето. Надявам се недостигът скоро да се преодолее“, каза още българският представител.

Той посочи два сериозни проблема, които според него остават. Това са масовото нежелание на хората да се ваксинират и огромната разлика в темповете на ваксиниране в различните страни. Като пример депутатът посочи България и Нидерландия – страни с различни стандарти, които обаче изостават заради лошо управление на кризата.

Кънев призова също така ЕК да започне общоевропейска кампания срещу дезинформацията.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) пък призова за „европейска финансова инвестиционна офанзива“, с която да се финансира производственият капацитет на ваксините.

Като приоритет оттук нататък той обяви доставянето на възможно най-много ваксини във възможно най-кратък срок и най-бързото ваксиниране на гражданите.

„Моят призив към Комисията е да подпомогне във ваксинационните кампании по регионите“, каза Ковачев.

Според него ваксинацията е светлината в тунела. Но тя не трябва да се превръща в светлината на идващия насрещен влак във формата на вирусни варианти.

Социалистът Петър Витанов пък зададе няколко въпроса към ЕК.

• Какви мерки ще предприеме тя, за да гарантира своевременните доставки от производителите?

• Как ще бъдат подпомогнати, насърчени или санкционирани държавите, които значително изостават със скоростта на ваксиниране? 

• Предвижда ли се общоевропейска информационна кампания, която да преодолее недоверието към ваксините в някои страни членки?

Той припомни също, че ЕП е настоявал за прозрачност на договорите за закупуването на ваксини още от лятото, защото й създаваше хранителна среда за дезинформация.

Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) видя символика в първите доставки на ваксините по едно и също време.

Той обаче изтъкна, че само 3 на сто от населението на ЕС е ваксинирано засега. И направи сравнение със същия показател в САЩ (9%), Великобритания (14%) и Израел (над 60%).

„Трябва да го признаем – забавихме се“, заяви Кючюк.

И попита защо ваксините, произведени в ЕС, не остават там и има ли пропуск в договорите.

Депутатите ни бяха единодушни, че избраният от ЕК подход всички да закупят заедно ваксини е бил единственият правилен. Петър Витанов припомни, че България е сред най-бедните страни членки. Тези държави са могли да получат ваксини при условия, които никога не биха могли да договорят сами.