ЕС отново ще разгледа случая с Алексей Навални на предстоящия Съвет „Външни работи“ и ще обсъди неговите последици и евентуални бъдещи действия.

Това се казва в разпространено днес изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. То е по повод решението на московски съд вчера да замени условната присъда на руския опозиционер с ефективна. В резултат Навални получи 3 години и половина трудов лагер.

Външните министри на страните членки на ЕС ще се съберат в Брюксел на 22 февруари.

Изявлението бе направено ден преди отпътуването на Жозеп Борел за Москва. Съвсем естествено темата за Навални ще бъде главният въпрос, който той ще обсъди там.

„ЕС осъжда решението на руските власти да осъдят г-н Навални и го смятат за неприемлино, той като то е политически мотивирано и противоречи на международните задължения на Русия в областта на човешките права.

ЕС последователно призова руските власти да потвърдят своите национални и международни ангажименти да зачитат и гарантират човешките права и равенството пред закона, включително правото на справедлив процес. ЕС повтаря призива си за незабавното и безусловно освобождаване на г-н Навални, както и на всички онези граждани и журналисти, задържани за упражняване на правото им на мирно събиране и свобода на изразяването. Тези събития потвърждават продължаващата отрицателна тенденция за намаляване на пространството за опозицията, гражданското общество и недависимите гласове в Руската федерация“, изтъква Борел в изявлението си.

Посещението на дипломат номер 1 в Москва ще се състои, както е планирано, отговориха от кабинета му на запитване на Клуб Z.

Случаят „Навални“ е един от въпросите, които той ще повдигне в съответствие с неговите и на ЕС изявления и реакции по повод опита за убийство, ареста и присъдата на опозиционера, допълниха от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Часове преди произнасянето на присъдата вчера Петер Стано – говорителят на Борел, отговори на въпрос на Клуб Z, че делото ще има сериозно отражение върху програмата на визитата.

Жозеп Борел пристига в Москва утре и ще бъде там до 6 февруари. Петер Стано на няколко пъти заяви, че върховният представител е в контакт с екипа на опозиционера и проучва как да се срещне с него.