За втори пореден ден премиерът Бойко Борисов излезе с позиция в своя профил в социалната мрежа в защита на руския опозиционер Алексей Навални. Той бе осъден вчера на 3 години и половина затвор в колония при общ режим по делото „Ив Роше“. 

„Осъждането на Навални е неприемливо. Той трябва да бъде освободен максимално бързо. Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани. Недопустимо е и продължаващото насилие срещу мирно протестиращи руски граждани“, написа тази сутрин Борисов. 

По време на делото в заседателната зала в Москва присъстваха чужди дипломати, сред които и български.  А руските власти обявиха, че това е знак за намеса във вътрешните работа на страната. Решението на руския съд, което не е окончателно, бе осъдено и от редица европейски лидери и политици. 

Позицията на Борисов не е изненадваща. Още миналата седмица той обвини президента Румен Радев, че не иска да се изкаже публично по задържането на Навални.

„Нашата позиция на евроатлантическата и демократична общност е да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно“, добави Борисов.

А в деня, в който обяви, че ще се кандидатира за втори мандат, Румен Радев му отвърна с намек за руските енергийни проекти в България. 

„Очаквам, че наред със защитата на Навални, българският премиер ще отговори на това защо неглижира интерконекторите със съседните държави, а по спешност построи „Турски поток“ през България. Кога ще видим реална икономическа обосновка на този проект, в който бяха закопани 3 млрд. наши пари? Най-важното - кога Борисов ще даде гаранция, че този проект ще бъде изплатен?“, каза Радев.