Властите в Русия планират да разположат охранители в училищата, които да осуетяват участието на ученици в демонстрациите в подкрепа на Алексей Навални, предаде ДПА, като се позова на в. „Комерсант“.

Специално обучени лица ще разговарят с младите хора „на техния език“, а също ще обсъждат неразрешените събирания. Министърът на образованието не иска да остави тази „възпитателна работа“ само на учителите. Разполагането на охранители в 10 региона ще бъде тествано през следващите няколко месеца. Те ще получават бонус, еквивалентен на 160 евро месечно. Такива инструктори ще бъдат назначени догодина из цялата страна. По време на занятията в много руски училища са били отправяни предупреждения срещу участия в протестите, но това изглежда е имало обратен ефект. Родители в Москва са заявили, че децата им сега за първи път са узнали за Навални и вече проявяват голям интерес към него.

Руските власти се опитват през последните дни да потиснат с всякакви средства протестите в подкрепа на яростния критик на Кремъл, отбелязва ДПА. Сега и училищата стават обект на засилено наблюдение, защото много от демонстрантите са млади хора. По данни на правозащитни активисти само в неделя в страната са били задържани 205 непълнолетни.

Над 1050 души са задържани вчера при демонстрации в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, който бе осъден на близо три години затвор, предаде Франс прес, позовавайки се на неправителствената организация ОВД-инфо.

Според организацията повечето от арестите (865) са били проведени в Москва, където след обявяването на присъдата се проведоха протести, разпръснати от полицията.

Съдът осъди Навални на три и половина години затвор, след като постанови, че той е нарушил изискванията на условната си присъда. От срока на присъдата обаче ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест.

Навални, един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин, беше арестуван на руската граница на 17 януари, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от отравяне с бойно отровно вещество.

Адвокатът му заяви, че опозиционният политик ще обжалва решението.