Последните резултати за руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“, публикувани в Lancet, показват, че има висока ефикасност и безопасност, а още през януари стана ясно, че тя ще кандидатства и за одобрение от ЕС. Някои европейски държави вече са поръчали дози от нея, но мнозинството от Евросъюза, включително и България - не. Дебатът дали България и другите европейски страни трябва да поръчат и от тази ваксина, предвид забавеното и ограничено производство на всички други, до този момент е в голяма степен политически.

Проф. Петко Петков, молекулярен биолог и генетик от Джаксъновата лаборатория в САЩ, коментира като специалист някои важни научни детайли от достъпните за момента данни за „Спутник“.

 

Данните за руската ваксина са обнадеждаващи, но непълни.

1. В групата на ваксинираните са под 14 964 души, 16 от тях са се разболели. В групата на тези, инжектирани с плацебо, са три пъти по-малко, 4902, като 62-ма от тях са се разболели.

2. Прави впечатление, че болните в плацебо групата са с 50% повече от тези при изпитанията на Pfizer и Moderna. Болните в групата на ваксинираните са ЧЕТИРИ пъти повече.

3. При такива малки числа, статистическите данни са само приблизителни. При 169 заболели (Pfizer и Moderna) в плацебо групата, статистическата грешка е 15%. При 62-ма заболели („Спутник“), грешката е 25%. Трябва да почакаме пълните резултати за оценка.

4. Да се призовава за купуване на руска ваксина при едва излезли непълни и предварителни резултати, е смешно.

5. И още нещо - данните, публикувани в Lancet, са за експерименталната ваксина, произведена в института „Гамалея“. Като се знае „качеството“ на руското производство, кой може да гарантира, че произведените и доставени ваксини ще имат същите параметри. Русия няма нито капацитета, нито надеждността за масово производство. Ако толкова сме закъсали, по-добре да купим китайски ваксини. Те поне имат и двете.