Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Защо България да не купи руската ваксина „Спутник V“? Правителството не казва. Но и никой не го пита. Затова можем само да предполагаме.

Защото е руска, а всичко руско е лошо. Т.е. поради политически предразсъдъци. Оказва се обаче, че „Спутник V“ има почти 92% ефикасност и най-ниския досега риск от странични ефекти. И това го пише не в някое от кремълските пропагандни средства, а в „Лансет“ – едно от най-авторитетните медицински списания в света.

ОК, но руснаците използват ресурсите си като „оръжие“ – дават, но вземат много в замяна и те държат в шах. Шестнайсет държави, сред които и две европейски, досега са се престрашили да регистрират руската ваксина. А британската „АстраЗенека“ сключи договор за сътрудничество със създателите на руската ваксина. Британците можеш във всичко да ги заподозреш, но не и в симпатии към Русия. Когато става дума за интересите им обаче, те оставят симпатиите и антипатиите на закачалката.

Ама няма ли руснаците да ни одерат финансово както с газа? Държавната им агенция ТАСС обяви, че една доза от „Спутник V“ ще струва под $10, а пълният курс – под $20. Т.е. по-скъпа е от тази на „АстраЗенека“, но е далече по-евтина от тези на „Пфайзер-Бионтех“ и на „Модерна“. Освен това, когато става дума за здраве, парите не са приоритет. Това наистина е въпрос на политика. В някои страни парите може да са по-важни от живота. Въпросът е искаме ли да бъдем такава страна и да живеем в нея.

Добре, ама „Спутникът“ да не съдържа някакъв „новичок“ и като ни я бият, да заиграем казачок и да побегнем от ЕС и НАТО? Унгарците вече купиха 2 милиона дози и нито от едната организация не са побегнали, нито от другата, нито чардаша са забравили. Освен това самата „АстраЗенека“ признава, че „Спутник“ усилва ефекта на нейната ваксина. Двете са от един и същ тип.

Така е, но Путин бие Навални. Съвършено вярно, но какво пречи това Русия да има добра ваксина? Не са я правили в Кремъл или на „Лубянка“, а в научен институт.

Може и да е така, но какво ще каже Брюксел? Руската ваксина не е европейска. А къде е европейската? Досега светът познава като регистрирани две американски, две китайски и една руска ваксина срещу коронавирус? Има европейско участие в една от американските.

Да, но къде отива европейската солидарност? Къде отива наистина, като погледнем количествата, които пристигат досега от закупените с общи усилия от ЕС? До момента европейската солидарност е: другите болни – и ние болни, другите затворени – и ние затворени. И никой да не смее да оздравява самостоятелно. Освен Орбан, но той е черна овца. Има ги и в най-добрите семейства.

Да, ама я си представете, че „Спутник V“ го правят пияни руснаци и Господ знае какво турят вътре. Ами „Боинг 737 МАКС“ го правеха съвсем трезви американци, но два от тези самолети паднаха заради софтуерни дефекти и избиха към 300 души. И после светът приземи „Боинг 737 МАКС“ за повече от година.

Хубаво, ама можем ли сами да преценим, че руската ваксина е безопасна и да поемем отговорност за това? Не е ли по-сигурно европейският регулатор да реши вместо нас и той после да отговаря? Може, но ако те е бъз да отговаряш за себе си, защо си държава? И членка при това?

Коментари

В Т's picture
В Т
ВТ

Това е един елементарен вьiпад!

.. който по би приличал на някой агент на влияние .. (абе аз по принцип не го чета този)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.