Тричленен състав на Върховния административен съд „обедини“ разединените патриоти. Магистратите отмениха решението на Централната избирателна комисия, с което бе официализиран документално „разводът“ между ВМРО и НФСБ, от една страна, и „Атака“, от друга, след като трите партии се явиха заедно на изборите през 2017 г., но в средата на мандата се разделиха. Депутатите на Волен Сидеров отдавна не са част от парламентарната група на „Обединени патриоти“.

Преди няколко дни Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, представляващи „Обединени патриоти“, настояха ЦИК да извади и формално Сидеров и партията му от регистрацията на коалицията. Изборната комисия одобри искането. Сидеров обжалва, имаше и организиран протест под прозорците на ЦИК. 

Според ВАС обаче изборната комисия няма основание да вземе въпросното решение. Затова го отменя. Съдът смята, че са изтекли законовите срокове, в които е можело да се правят промени в състава на „Обединени патриоти“, заявен пред ЦИК за парламентарния вот през 2017 г.  Освен това изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили. Затова ЦИК не може да извършва промени в състава на обединението, пишат съдиите.

Те припомнят и текстовете от Изборния кодекс, според който е необходимо към заявлението за промяна да се представи решение за напускане на коалицията. Такова обаче няма. Освен това решението за промяна в „Обединени патриоти“ е взето от двама, а не от тримата коалиционни партньори, мотивират се магистратите.

Решението на ВАС е окончателно. Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне, като следва да бъдат спазени задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

На практика присъствието на „Атака“ в регистрацията пред ЦИК на „Обединени патриоти“ за предишните избори дава право на партията на Волен Сидеров да претендира за представители в изборните комисии за парламентарния вот на 4 април - от квотата на „Обединени патриоти“.