Коалицията Обединени патриоти официално и напълно се разцепи и в парламента днес. И последните представители на "Атака" в малката коалиция обявиха на брифинг, че напускат групата. 

Позицията на четиримата депутати обяви Явор Нотев, който заяви, че това, което е останало от ОП, не е това, за което са гласували българските граждани. А всичко се случило...

"... След позорното изгонване на лидера на "Атака" Волен Сидеров, члена на ръководството на ПГ Десислав Чуколов и дългогодишния парламентарист Павел Шопов", определи Нотев. 

Според него основната причина за това развитие е "позорното" завръщане на Валери Симеонов, "прогонен от изпълнителната власт". 

"Той намери място в Народното събрание, сякаш тази свещена сграда е приют за провалени политици", отсече Нотев. 

Симеонов седнал на мястото на Сидеров и почнал да следи присъствието в зала, "като че ли това е най-важното". 

"Такова поведение не може да бъде търпяно от смислени политици", смятат от "Атака". 

С изявлението на четиримата депутати на "Атака" от днес на практика всички представители на партията в групата Обединени патриоти вече са извън нея.

Нотев обаче не спомена пряко ВМРО, като само отбеляза:

"Стана така, че в групата се оказахме рамо до рамо със стожер и идеолог на ангажимента на България да заплати 2 млрд. долара - противно на нашите цели, които отидоха за въоръжение, което неясно кога ще получим."

Той добави и че ОП сега е четвъртата група в парламента. Нотев разкри и че четиримата останали от "Атака" са получили предложение да се представят като част от гражданската квота на ОП, но това било "неприемливо" и "нелогично". "Атака" щяла да стои зад лидера и да следва програмата, която ОП са предали, а по отношение на управлението...

"... Ще реагираме спрямо решението на партията. Ще реагираме и спрямо отношението, което ще формираме към конкретни идеи и предложения в пленарната зала". 

Това означава, че официално управляващите вече са правителство на малцинството. Волен Сидеров и "Атака" обаче имат дългогодишна практика в това да подкрепят ГЕРБ, без да са официално част от властта. 

Симеонов: Не е приятно, но е очаквано. 

"Не е приятно третата парламентарна група в парламента да стане четвърта, но беше неизбежно", коментира в кулоарите лидерът на НФСБ и настоящ председател на ПГ на ОП Валери Симеонов. 

"Мисля, че ние постъпихме колегиално, като изключихме от групата хората, които не идват на работа. С останалите работехме добре."

За това, че той е посочен като основна причина за напускането на атакистите, Симеонов каза:

"За тях може и така да е, но мисля, че всеки от нас е избран, за да бъде народен представител, да присъства на заседанията." 

Това нямало да наруши коалиционната стабилност, отсече и той. 

"Обединените патриоти" остават като група, наименование и коалиционен партньор, със своите особености и изисквания към управлението."