Централната избирателна комисия (ЦИК) остави без уважение жалбата на "Атака" срещу отказа на ръководството на Българската национална телевизия (БНТ) да допуска лидера на партията Волен Сидеров до ефира си. Накратко: ЦИК заявява, че не е страна по спора и ако от националистическата формация са искали, досега е трябвало да са обжалвали споразумението, което са подписали с обществената медия за предизборно отразяване.

Сидеров има претенции към БНТ в качеството си на кандидат за кмет на София. И като такъв той направи демонстрация на неприемливо поведение в ефира на предаването "Референдум", като се наложи жандармерия да влезе в студиото. Веднага след това беше спрян от БНТ за участие и в петъчното издание на "Панорама", както и във всички следващи - персонално. От "Атака" възразиха: имат подписано споразумение с БНТ, както и всички останали партии, за равнопоставено участие в предизборните платформи на телевизията.

С новото си решение на практика комисията отговори и на разпореждането на Върховния административен съд (ВАС) да разгледа отново казуса (след като ЦИК отхвърли първата жалба на "Атака"). Преди няколко дни ВАС постанови, че отменя старото решение на ЦИК (което не е в полза на Сидеров) като незаконосъобразно и издадено при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. И го върна за преразглеждане според дадените указания.

Така е направила и комисията на вчерашното си заседание. В изпълнение указанията на съда е изискала от генералния директор на БНТ решението на Управителния съвет и писмо, изпратено до пресцентъра на ПП "Атака", с които е отказано участието на Сидеров в "Панорама". Според решението на УС на БНТ той е нарушил чл. 189, ал. 3 Изборния кодекс, а именно правилото за зачитане на равнопоставеност и значимост на кандидатите в предизборната кампания. Както и регламента за провеждане на диспути, определен в споразумението. Така например в него се посочва, че "БНТ има право да извършва преценка и да отказва излъчването на форми за отразяване (..) по съображения относно законността и моралността им". 

"Споразумението от 19.09.2019 г. е подписано от всички участвали в него представители на партии и коалиции и от генералния директор на Българската национална телевизия без възражение. Същото не е оспорено чрез обжалване на решението на Централната избирателна комисия за одобряването му в предвидения от Изборния кодекс срок", посочват още от ЦИК.

И казват в заключение:

"По силата на чл. 9 от Закона за задълженията и договорите страните свободно определят съдържанието на договора, доколкото то не противоречи на повелителните норми на закона и на добрите нрави. С оглед на горното Споразумението обвързва страните и същите са длъжни да изпълняват постигнатите помежду си договорки. В случай че някоя от страните не изпълни поетите по силата на Споразумението задължения, насрещната страна има правото да предяви претенциите си по предвидения от закона съдебен ред. В тази връзка Централната избирателна комисия няма правомощията да решава спорове относно неизпълнението на сключения договор между Българската национална телевизия и политическите сили".

И това решение на ЦИК подлежи на обжалване пред ВАС.