Музикалният фестивал Коачела, който трябваше да се проведе в Южна Калифорния през април 2021 г., бе отменен по решение на местните здравни власти заради пандемията от новия коронавирус, съобщиха Ройтерс, АФП и ТАСС.

Това е третото отлагане на един от най-големите музикални фестивали в света, провеждан на открито.

С решение на здравния инспектор на окръг Ривърсайд се отменят фестивалът Коачела и фестивалът за кънтри музика Стейджкоуч, планирани за април 2021 г. Целта е да се намали вероятността от разпространение на новия коронавирус.

Близо половин милион фенове се събират на открито в калифорнийската пустиня за Коачела. Фестивалът, който трябваше да се проведе през април миналата година, първоначално бе отложен за октомври 2020 г., а след това отново - за април 2021 г. Сред изпълнителите в изданието на Коачела за 2020 г. бяха Франк Оушън, "Рейдж агейнст дъ машин" и Травис Скот. Организаторите още не са посочили нови дати за провеждането на събитията.

Пред последните два месеца в южните части на щата Калифорния регистрират ръст в заболяванията и смъртните случаи на COVID-19.

И други големи културни прояви в САЩ и по света бяха отложени или отменени заради нестихващата пандемия от новия коронавирус. Миналата седмица най-големият музикален фестивал на открито в света - британският Гластънбъри, беше отменен за втора поредна година заради пандемията. Кинофестивалът в Кан, който по традиция се провежда през месец май, беше отложен за месец юли тази година.

БТА