Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е в контакт с 50 компании, работещи по създаването на ваксини срещу COVID-19.

Това заяви изпълнителният директор на ЕМА Емър Кук пред евродепутати от Комисията по околната среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Сред тези компании е производителят на руската ваксина „Спутник“, каза Кук. Тя обаче уточни, че контактите с тази компания са на етап научни консултации. ЕМА не е получавала от руснаците искане нито за преглед на данните от изпитанията, нито за пускане на пазара.

„От компанията поставиха редица въпроси, свързани с научните консултации. И това със сигурност ще оформи начина, по който ще се действа при оценяването“, каза Кук.

Относно очакваното в края на седмицата одобрение на ваксината на AstraZeneca решението ще бъде взето в зависимост от това колко солидни са научните данни. Не е изключено то да бъде за одобряването на препарата за една конкретна или за една по-широка възрастова група.

Колкото за допълнителната прозрачност по отношение на одобрените досега ваксини на BioNtech/Pfizer и Moderna, Емър Кук очаква публикуване на пълните клинични данни през февруари. Става дума обаче за огромни бази от данни. По тази причина трябва да бъдат редактирани личните данни, а това отнема много време.

Проучванията на ваксините не са имали за цел да покажат дали предпазват от предаване на коронавируса. Ще има възможност това да бъде проверено на по-късен етап, след одобряването.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.