Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Страните членки на ЕС могат да дадат на съд AstraZeneca, предупреди латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс, цитиран от Ройтерс.

Компанията ще бъде съдена за нарушаване на договорите за доставки, ако не бъде спазен графикът за ваксините срещу COVID-19. Държавите от ЕС трябва да предприемат координирани правни действия, смята Ринкевичс.

Всяка страна членка има отделен договор за доставка с AstraZeneca, припомня Ройтерс. Британско-шведската компания, която разработи ваксина с Оксфордския университет, обяви през миналата седмица, че може да не успее да изпълни зададените цели за доставяне на определено количество дози до края на март.

„Трябва да осигурим необходимите количества ваксини в ЕС и няма да спрем, докато не постигнем тази цел“, увери днес говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер.

Той не потвърди, но и не отхвърли съмненията, че от заводи на AstraZeneca в ЕС са били изнесени произведени там ваксини за трети страни.

„Не се опитваме да окажем натиск на финансовите пазари върху този производител, а да защитим общественото здраве“, допълни Де Кеерсмаакер.

Утре предстои нов разговор между ЕК и дружеството, след като вчера две срещи не се оказаха достатъчни за изясняване на причините за липсващите количества. От AstraZeneca са получили пари от ЕС за разработването на ваксината, а предварителното споразумение за доставките е от август 2020 г. Страните членки са подписали първите договори през октомври.

„Когато виждаме, че произвеждат ваксини, имаме пълното право да попитаме защо доставките не достигат до нас“, изтъкна говорителят.

Ключови думи

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Твърде гадно е да продадеш

Твърде гадно е да продадеш стоката си два пъти!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.