Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„В последно време се забелязват подобрения в цялостната атмосфера в отношенията между Турция и ЕС, след като 2020 г. бе трудна за тях."

Това каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в съвместно изявление с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в Брюксел.

Чавушоглу обяви, че носи покана от името на президента Реджеп Ердоган към председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел да посетят Турция.

Дипломат номер 1 на Анкара пристигна в деня, в който Европарламентът прие резолюция за положението с човешките права в Турция. Причина е случаят с арестувания преди 4 години опозиционен политик и бивш кандидат-президент Селяхатин Демирташ и други хора, хвърлени в затвора заради убежденията си.

Евродепутатите поискаха освобождаване на Демирташ, който продължава да бъде зад решетките въпреки две решения в негова полза на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Резолюцията призовава и за сваляне на всички политически мотивирани обвинения срещу опозиционера и съратниците му от неговата прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН). Те са обвинени в пропаганда в полза на въоръжени групи, борещи се срещу държавата.

Незачитането на решенията на ЕСПЧ показва, че Турция прави крачки назад по отношение на независимостта на правосъдието.

Отпадна обаче включеният в проектодокумента призив на крайнодясната политическа група „Идентичност и демокрация“ (ИД) към ЕС да прекрати незабавно и необратимо преговорите с Турция.

Резолюцията бе одобрена с огромно мнозинство – 590 гласа „за“, 16 „против“ и 75 „въздържал се“.

„За“ гласуваха 13 от общо 17 български евродепутати. Въздържаха се Илхан Кючюк, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), както и Асим Адемов от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Вотът бе предшестван от дебат в пленарната зала. От името на Жозеп Борел се изказа еврокомисарят по равнопоставеността Хелена Дали.

„Винаги сме признавали, че турското правителство има законното право да се бори с тероризма. Но то също така носи отговорност за гарантиране на зачитането на върховенството на закона, човешките права и основните свободи, залегнали в конституцията на Турция и нейните международни ангажименти“, заяви Дали.

Тя изтъкна и въведените ограничения за свободата на събиранията в страната.

Коментари

 's picture

Бобо

Тайпито

Тоз зомбиран талибан взе да усеща дебелия, е...а майката на Турция и сега, като класически мухльо взе да се мазни....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.