Турция е осъдила опозиционния журналист Джан Дюндар на общо 27 години и шест месеца затвор, след като съд го е признал за виновен в шпионаж и поддържане на тероризма, съобщава в. "Ди Цайт".

Дюндар (59 г.), бивш главен редактор на най-стария качествен турски всекидневник "Джумхуриет" ("Република"), живее в изгнание в Германия и списва основания там от него сайт "Йозгюрюз".

Съд в Истанбул му е дал 18 години и девет месеца лишаване от свобода по обвинение в шпионаж и още осем години и девет месеца затвор по друго обвинение в поддържане на тероризма. Прокуратурата е пледирала за 35 години затвор. Адвокатите на журналиста са бойкотирали заседанието в знак на протест срещу пристрастния според тях съд и предварително решената присъда, предаде радио "Дойчефунк".

Турски съд беше осъдил Дюндар на пет години и 10 месеца затвор през 2016 г. по обвинение в издаване на държавна тайна, но той не влезе веднага в затвора, той като обжалва присъдата и чакаше решение на по-високата инстанция. Междувременно успя да напусне страната и да се установи в Германия.

Хиляди турски журналисти бяха уволнени, съдени и затваряни, а собствеността на медиите им - принудително сменена във вълната от репресии, които послеудваха неуспешния опит за военен преврат срещу авторитарния президент Реджеп Таййп Ердоган на 15 юли 2016 г.