След обсадата на Капитолия президентът Доналд Тръмп дни наред остана далеч от погледите. Сега той се отправя към Тексас, за да възвеличае един от стълбовете на своето президентство: кампанията си срещу нелегалната имиграция. Тръмп ще отлети днес за Аламо, Тексас, град в долината на Рио Гранде в близост до мексиканската граница.

Градът носи името на мисията Аламо в Сан Антонио, където обсадена малка група бойци за тексаска независимост 13 дни отблъсква мексиканските сили. Повечето от тях загиват, но мисията става символ на съпротивата на тексасците, които накрая побеждават.

Посещението на Тръмп, несъмнено символ на съпротивата на президента, идва след като в последните дни от своя мандат той е изолиран, наранен и вторачен в перспективата от втори импийчмънт. Миналата седмица негови привърженици щурмуваха федералния Капитолий в опит да осуетят мирното предаване на властта.

Съветници приканваха президента да използва последните си дни на поста, за да изтъкне най-важните си постижения: голямото намаляване на данъците, усилията му да отмени или ограничи федералните регулации и трансформацията на федералните съдилища чрез назначаване на консервативни съдии.

Тръмп обаче нееднократно се противопоставяше на техните опити, потърсил убежище в Белия дом, зад затворени врати, обсебен от безпочвени обвинения за изборни измами и конспирации.

Пътуването му ще е първата публична поява на Тръмп след речта му в сряда към неговите поддръжници, в която ги прикани към "борба", и преди насилието в Капитолия.

Очаква се Тръмп да направи изказвания, в които да подчертае усилията на неговата администрация да ограничи нелегалната имиграция и постигнатия напредък по предизборното му обещание от 2016 г., а именно, построяването на "голяма прекрасна стена" по южната граница, впечатляваща структура от бетон и стомана.

С течение на времето Тръмп настояваше за промени, повечето от които бяха отхвърлени - искаше тя да бъде боядисана в черно, за да пари ръцете при докосване; да бъде покрита със смъртоносни шипове. Даже искаше покрай нея да има ров с алигатори.

За 4 години бяха построени към 450 мили (725 км) от граничната стена, които вероятно ще станат 475 мили (765 км) до деня на встъпване в длъжност на новия президент. По-голямата част от стената е построена на мястото на вече съществуващи по-малки заграждения, но новата стена е определено по-трудна за преодоляване.

През последните четири години Тръмп и неговото правителство предприемаха крайни и често незаконни действия за възпиране както на нелегалната, така и на легалната имиграция. През миналата година техните усилия бяха подпомогнати от коронавирусната пандемия, която прекрати международните пътувания.

Но през последните месеци броят на хората, спрени при опит да пресекат незаконно южната граница, бавно се увеличаваше. Данните от декември са за близо 74 хиляди срещи с нарушители по южната граница, което е с 3 на сто повече от ноември и с 81 на сто повече от предходната година.

Марк Морган, комисар на федералната агенция "Митници и гранична защита", предупреди следващата администрация, че смекчаването на политиката на администрацията на Тръмп, включително спирането на строителството на стената, ще доведе до голямо увеличаване на броя на желаещите да преминат границата и ще създаде "неописуема криза през първите няколко седмици".

Избраният за президент Джо Байдън каза, че ще спре строителството на стената по границата и в случаите, когато е възможно, ще подпише изпълнителни укази за отмяна на някои от ограниченията на Тръмп върху имиграцията и кандидатите за убежище. Но Байдън и неговите съветници признаха, че ако действат твърде бързо, може да възникне нова криза по границата.

Байдън каза, че администрацията му може би ще се нуждае от шест месеца, за да осигури финансиране и да задейства необходимата инфраструктура за разхлабване на ограниченията от ерата на Тръмп.

В посещението в Тексас няма да участва доскорошния министър на вътрешната сигурност Чад Улф. Вчера той внезапно подаде оставка, само дни след като се зарече да остане на поста си до края на мандата на Тръмп.

След насилието в Капитолия няколко организации, сред които Правният център за бедността в Юга, призоваха Тръмп да отмени визитата си в Тексас.

"Насилието, което Тръмп подстрекаваше миналата седмица, и насилието на неговата антиимигрантска политика са следствие от тревожния факт от засилването на влиянието на бялата националистическа идеология, която нашата страна трябва да има предвид и с която трябва да се бори до пълно изкореняване", каза Ефрен Оливарес, заместник-директор по правните въпроси в центровете от проекта "Справедливост за имигрантите". "Планираното пътуване на президента до границата само ще причини още вреди и насилие", добави той.

Анализът на Джил Колвин е публикуван в Асошиейтед прес. Преводът е на БТА.