Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл се разграничи от Републиканската партия, предаде ДПА, цитирана от БТA.
Генералът с четири звезди от резерва каза пред телевизия Си Ен Ен, че решението на много републиканци в Конгреса да подкрепят президента Доналд Тръмп го е отблъснало от партията.

"Ето защо вече не мога да се нарека републиканец", каза Пауъл. Той отбеляза, че е "просто гражданин, който е гласувал ту за републиканците, ту за демократите през цялата си кариера. Точно сега наблюдавам какво става с моята страна и партиите не ме интересуват."

В същото време Пауъл разкритикува остро републиканците в Конгреса, че не са се противопоставили на президента, за да запазят собствената си политическа кариера. Нуждаем се от хора, "които ще говорят истината", подчерта той.

През юни Колин Пауъл обяви, че ще гласува за демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември. Тогава Пауъл каза, че Тръмп се е отклонил от конституцията и е станал "опасен за нашата демокрация, опасен за нашата страна".

В същото време американският актьор, роден в Австрия, Арнолд Шварценегер намекна за нацисткото минало на баща си в емоционален призив към американците за единство. Той освен това нарече Доналд Тръмп "най-лошия президент" в историята на САЩ, предаде Франс прес.

Бившият републикански губернатор на щата Калифорния публикува видеопослание в туитър след насилието на Капитолия, което определи като опит за държавен преврат, подбуден от президента Доналд Тръмп.

"Сряда бе Кристалният ден тук, в Съединените щати. Счупените стъкла бяха тези на Капитолия", казва със сериозен вид 73-годишният Шварценегер, седнал зад бюрото си.
"Отраснах, обграден от съсипани хора, които пиеха, за да забравят своята вина, че са били част от най-лошия режим в историята", доверява легендарният културист в явен намек за нацисткото минало на баща си. "Никога не съм споделял това толкова публично, но моят баща се прибираше пиян един или два пъти в седмицата и крещеше, биеше ни и караше майка ми да се страхува", разказва той.

Шварценегер не заявява изрично, че баща му е бил нацист, но допълва, че не го обвинява, защото "моят баща, подобно на нашите съседи, е бил заблуден от лъжи и аз зная докъде стигат този вид лъжи".

"Президентът Тръмп се стремеше да обърне резултата от едни избори, които бяха честни. Той опита държавен преврат, като заблуди хората с лъжи", казва Шварценегер, чието послание бързо придоби популярност в интернет.
"Президентът Тръмп е един провалил се ръководител. Той ще остане в историята като най-лошия президент (на САЩ) от всички", отбелязва актьорът, прочул се с ролите на Терминатора и Конан Варварина. Шварценегер все пак изразява задоволство, че Тръмп "скоро ще има стойността на стар туит", визирайки завършващия на 20 януари мандат на американския президент.
"Каквато и да е вашата политическа принадлежност, аз ви моля да се присъедините към мен, за да кажете на избрания за президент Джо Байдън: пожелаваме ви да успеете, ако вие успеете, нашата страна ще успее", заявява Шварценегер.

Накрая той се обръща към участниците в щурма на Капитолия с думите:

"На онези, които се опитаха да свалят конституционния ред в Съединените щати, им казвам това: вие никога няма да спечелите."