ДПС е интегрирано в управлението и това е известно както в България, така и в чужбина. Това каза пред "Фокус" политологът Даниел Смилов. Така той коментира изявлението на премиера Бойко Борисов от вчера, че ГЕРБ няма нищо общо с ДПС.

"Ясно е, че ГЕРБ и ДПС действат заедно. Политическият модел на управление, който в момента имаме, е изработен основно от тези две партии и те са основните печеливши от него. Без да е формален участник в управлението, ДПС всъщност е интегрирано максимално в него.

И проблемът тук не е етнически, не е проблем на етническа интеграция или липса на етническа интеграция, проблемът е, че това политическо сливане има и много силна икономическа страна. ДПС легитимно представя интересите на българските турци, но от друга страна, това е партия фирма, обвързана с най-различни бизнеси, има бизнес империя.

В момента може би се разделя с част от медиите си. Но така или иначе тази бизнес страна е проблематичната. И в управленския модел, който се е наложил, обслужването на тези бизнес интереси е било нещото, което е тревожило хората от 2013 година най-малко насам и водило до масови протести, обвинения в тежки такива структурни корупционни проблеми."

Това каза Смилов. И допълни, че контролът, който ДПС имат върху служби, върху съдебна власт, явно е необходим на премиера, "който е много уязвим заради корупционните скандали срещу него от последната година".

"Има такива необясними факти: ДПС формално, да речем, е опозиция, но нейните медии винаги са подкрепяли изцяло и много самоотвержено правителството на Борисов. Как се обяснява, да речем, един такъв факт? Да не говорим за всички скандали от "Росенец", който се оказа, че всъщност е един анклав, намиращ се над държавата, големите подаръци, които бизнесмени и политици от ДПС са получавали под формата на електроцентрали, студен резерв и т.н. Така че фактите са много", заяви Смилов.

И допълни:

"Мисля, че не става дума просто за едно риторическо отричане, да се каже в един момент: Нямам никаква връзка. Проблемът на Борисов е, че много хора от обществото, а вече и извън страната имат точно такава представа за модела на управление, който той успя да наложи."

Според Смилов в следващия парламент ГЕРБ няма да са в толкова доминираща позиция, че да могат лесно да съставят коалиция или да управляват в скрито партньорство с ДПС.

"От тази гледна точка изборите може да се окажат шанс за разграждане поне отчасти на този модел, но трябва да знаем, че той е бил доста устойчив. През 2013-2014 година също имаше сериозна криза, тогава ГЕРБ не бяха основният партньор на ДПС, БСП бяха, но някак си моделът бързо се възстанови с подмяната на БСП с ГЕРБ, ДПС остана партньор и същите обвързаности придобиха друга политическа опаковка и успяха да надживеят много кризи", коментира Смилов.