"Какво общо имаме ние с ДПС?"

Това попита днес премиерът Бойко Борисов. И изброи няколко случая, в които движението е подкрепяло ГЕРБ в парламента -  за закупуването на F-16, евроатлантическите решения, Истанбулската конвенция.

"Толкоз. Нито едно друго нещо", категоричен бе Борисов.

Само дето не е "толкоз" и има много други неща. ГЕРБ и ДПС неведнъж са гласували заедно, при това по фундаментални въпроси. Единодействието на двете партии по тези, засягащи съдебната власт например, е всеизвестно. И това единодействие винаги е било в полза на сарайското статукво. Борисов и съпартийците му обаче винаги пропускат да говорят за него в публичните си изяви.

Ето някой примери. В този мандат парламентът избра свои представители във Висшия съдебен съвет. При спазване на изискването за квалифицирано мнозинство от 160 депутати ГЕРБ вкара 4-ма свои кандидати, БСП - трима, а ДПС и "Обединени патриоти" - по двама. По време на този избор дебати в залата нямаше. За сметка на това в кулоарите ГЕРБ и ДПС проведоха нещо като кастинг, за да определят кои от кандидатите на БСП да подкрепят. Социалистите бяха издигнали 6 имена за трите места, които им се полагаха.

Кастингът очевидно бе успешен. Защото малко по-късно, когато ВСС избираше Иван Гешев за главен прокурор, всички членове на ВСС, изпратени там от парламента, единодушно гласуваха правилно, т.е. за Гешев.

Знаково бе и гласуването за предшественика на Гешев Сотир Цацаров, който, след като освободи поста главен прокурор, бе избран от парламента за шеф на КПКОНПИ. Цацаров получи 165 гласа "за" (мнозинство, достатъчно за промени в Конституцията - б.р.), 30 "против" и 3-ма "въздържали се".

В подкрепа на Цацаров гласуваха монолитно 86 от ГЕРБ, 18 от ДПС, 19 от "Обединени патриоти", 10 от "Воля" и 5 независими. В БСП гласуваха шарено. 27 подкрепиха Цацаров, 30 социалисти бяха "против", а 3-ма се въздържаха.

Сътрудничеството на ГЕРБ и ДПС по отношение на съдебната система има своята предистория още от миналия мандат. При промените в Конституцията тогава, инициирани от тогавашния правосъден министър Христо Иванов и "Реформаторския блок", текстът, който регламентира прокурорското мнозинство в съответната колегия във ВСС, бе подкрепен и от ГЕРБ, и от ДПС и дори от БСП.

Така на практика съдебната реформа бе бламирана.

ГЕРБ и ДПС често са били заедно и по други теми. А за инвестиците на почетния председател Ахмед Доган климатът в настоящия мандат е особено благоприятен.

В устата на Борисов въпросът "какво общо имаме ние с ДПС" звучи по-скоро иронично.