Столичната кметица Йорданка Фандъкова призна, че използва личния си автомобил, за да ходи на работа, но предупреди гражданите - няма безплатен градски транспорт. Пред бТВ тя призова хората "да се погрижат" да си набавят предварително билети за автобуса, тролея и трамвая - докато заработи най-сетне обещаната и забавена тикет система.

Коментарът на Фандъкова е във връзка с неприятната изненада за столичани и за гостите на столицата - че контрольорите вече няма да продават билетчета, каквото бе решението до 4 януари във връзка с пандемията. Билети не продават вече и шофьорите на возилата, които дори са отделени от пътниците с ленти. Бяха демонтирани и машините. В същото време от години е преустановено продаването на талончетата за пътуване в будките за вестници и магазинчетата за дребни стоки около спирките. Тикет системата, обещана в предизборната кампания за края на 2020 г., пак не е готова, като последното обещание е да заработи през май 2021 г. А сега не е готова в срок, защото не били предвидени спирките на последната трета метролиния.

В резултат пред специализираните пунктове за продажба на билети и презаверка на карти от няколко дни се вият дълги опашки.

"До работа пътувам с автомобил, иначе използвам понякога и градския транспорт", посочи Фандъкова в отговор на въпрос как пътува до работа, като й бе напомнено от водещия, че във визитката си за един от дебатите по бТВ по време на предизборната кампания е заявила, че използва градския транспорт за целта.

"48 милиона лева са загубите за градския транспорт за година. Аз призовавам хората да се погрижат за това. Има открити пунктове, може и онлайн закупуване на дневна карта. Около 200 магазина продават билети, тотопунктовете и пощите също", заяви кметицата.

По думите й опашки имало, защото през последните месеци нямаше контрол и хората не си зареждаха картите. 

"Не може да има безплатен транспорт", заяви тя.

На въпрос за забавянето на тикет системата Фандъкова отговори:

"Много дейности пострадаха заради епидемията. Но всички 13 000 устройства са монтирани, в т.ч. третата линия. Над 3000 камери работят в цялата система, така че през май трябва да заработи."

Забавянето заради метрото кметицата обясни с "проблеми с монтажа".

Въздух и "кални точки"

Фандъкова отчете още с 16 милиона лева по-малко приходи за 2020 г. заради пандемията. 

По отношение на чистотата на въздуха и факта, че Брюксел ни праща на съд, кметицата посочи: "Делото е срещу държавата заради много градове."

Вчера имала среща с екосдруженията "За земята" и "Грийнпийс", на която били възприети техни добри идеи за бъдещия план за справяне с мръсния въздух. "Залагаме цел до 2024 г. да влезем в нормите вместо до 2026 г.", посочи Фандъкова. Ще се подменят отоплителните уреди на 10 000 домакинства, 5500 са заявили желание до момента. Кметицата се надявала и хората с монтирани нови печки да мотивират техните съседи да се включат в програмата - тя е безплатна.

По отношение на паркингите в кварталите - Фандъкова се похвали, че продължава строителството на буферните паркинги, готови са три за около 700 автомобила. Има програма и за "калните точки" - пространствата в междублоковите пространства, които се използват от живеещите за паркиране. Заложени в бюджета за тази година са около 1 милион лева и по предложение на районните кметове ще могат да се изграждат малки паркинги. Такива засега ще има в "Овча купел", "Красна поляна" и "Надежда".

За президента

Бе помолена да коментира и вчерашното изявление на президента Румен Радев, провокирано от заявката на ДПС, че гласоподавателите на Движението няма да го подкрепят за втори мандат. Радев посочи, че това било логично, тъй като лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов и бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски били "ортаци" - и в бизнеса, и в политиката.

Фандъкова, която е и заместник-председател на ГЕРБ, заяви:

"Аз мисля, че отдавна вече свикнахме с подобни подхвърляния от страна на президента и че той взема определено страна. Подобни твърдения и подхвърляния някак не отиват на институцията. Дори не мога да дам определение на това твърдение какво значи. Наистина не мога да коментирам.

Никога не сме получавали подкрепа, ГЕРБ е партия, която никога не се е съюзявала и търсила подкрепа преди изборите и след тях. Други са тези, които са били в коалиция с ДПС.

Ако си припомним по време на протестите исканията на ДПС, те искаха оставката на премиера, искаха оставката и на президента. Те отговарят за себе си."