Безопасното провеждане на предстоящите напролет в условия на пандемия избори и определянето от президента на датата за тях и днес скараха "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Стигна се и до тежки думи от страна на Румен Радев по адрес на премиера Бойко Борисов и... бизнесмена и депутат (който е стъпвал в парламента броени пъти) - Делян Пеевски. Те бяха провокирани от заявката на ДПС, чийто гласоподаватели подкрепиха Радев на президентския вот през 2016-а срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева - че ако Радев се кандидатира за втори мандат, този път няма да може да разчита на Движението. Президентските избори са тази есен, след парламентарните.

"Логично е партията на г-н Делян Пеевски да подкрепи Борисов. Те са ортаци в бизнеса и в политиката. Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на конференцията й. Но избирателите на ДПС са свободни хора. Лятото младежите видяха "сараите" и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им - те са млади и умни хора", заяви Радев в отговор на въпрос от журналисти относно оттеглената подкрепа.

Под "лятото видяха сараите" той визира мобилизирането на стотици представители на младежкото ДПС в лятната резиденция на почетния председател Ахмед Доган. Те трябваше да го бранят като "жив щит" от гражданите, решили (с уведомление до Община Бургас) да "плажуват" на малката брегова ивица в близост до "сарая".

Кой се "криеше" и "протакаше"

Основната линия на противопоставяне е следната - дали президентът първо да определи дата и според нея здравните власти и съответно Министерският съвет да разработят протокол за гласуване в COVID условия, или обратното - първо планът, а после датата. Ситуацията бе сравнена вчера от вицепрезидента Илияна Йотова с вечната загадка - кое е първо - яйцето или кокошката.

Проблемът произтича от това, че още в края на миналата година държавният глава избърза като заяви неколкократно, че няма да има отсрочка за вота, каквото правомощие му дава конституцията. Определи датата 28 март, като според основния закон указът може да се забави с до два месеца - т.е. всяка една неделя до 23 май, вкл. може да е ден за изборите за ново Народно събрание. 

Радев трябва да обяви датата за вота (да издаде указ) този месец, а от вчера започна серия от консултации за целта, първите - с представителите на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, начело със здравния министър Костадин Ангелов. От НОЩ не можаха да дадат никаква конкретика за провеждането на изборите, освен че ще се спазва правилото за трите "Д" - дистанция, дезинфекция и дисциплина. И връщаха топката в полето на Радев - "дайте първо датата, а според нея ние ще изготвим правилата". Той настояваше за обратното. Това провокира премиера вчера да обяви, че президентът се чудел как да "отмени" (т.е. да отложи) изборите, криейки се зад здравните експерти.

"28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президента Радев", отбеляза и днес Борисов в началото на правителственото заседание

 "Вие помните, че половин година хиляди българи протестираха за парламентарни предсрочни и честни избори, а Борисов се криеше и протакаше за да може той да организира изборите, сега говори че някой друг иска да ги отлага. Това е безочие", отговори днес Радев по време на освещаването на бойните знамена за Богоявление, визирайки "фиаското" с новата конституция, предложена от ГЕРБ и уличното недоволство, продължило над 100 дни.

"Явно шеметнитe предизборни обиколки на премиера не му позволяват да се ориентира в същността на консултатациите", допълни държавният глава.

За да има мобилизация

Радев заяви още, че бил посочил рано конкретната дата за парламентарния вот "за да има мобилизация в работата на институциите" но до момента не виждал готовност.

"За разлика от министър-председателя за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на българите, за мен е важна ефективността на предизборната кампания, която да изкара българите да гласуват, за мен има значение как ще се сертифицират машините, как ще гласуват българите в чужбина", продължи той.

И посочи в заключение:

"Към момента няма постъпила нандеждна информация от правителството, която да гарантира законова и логистична готовност. Трябва да има промени в законите за гласуване в карантина."

Оказа се, все пак президентът смята да проведе консултации и с парламентарните, и с извънпарламентарните партии. Такива ще има и със сдружението на общините, с това на кметовете на малките населени места, с представители на българските общности зад граница, с Централната избирателна комисия.

На кого не отърва тази дата?

По-рано през деня председателят на парламента и член на ръководството на ГЕРБ Цвета Караянчева също коментира консултациите при Радев, като заподозря, че искал да се отметне от първоначално заявената дата в нечия полза.

"Нека президентът излезе и каже защо иска да промени датата на изборите, след като предварително беше обявил тази дата и на кого не отърва тази дата? Ние сме готови за избори - когато каже", декларира тя.

Един път казва едно, сега чуваме друго 

"Един път казва 28 март, сега чуваме че може би е размислил - в неговите прерогативи е, каквото прецени. Ние сме готови за 28 март" - коментира и съпредседателят на коалиционния партньор на ГЕРБ - Обединени патриоти и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който също участва в освещаването на бойните знамена в София.

Партията му обаче няма яснота как ще се явява на вота - дали сама, дали с НФСБ (част от ОП), дали в коалиция с ГЕРБ, като последното не било поставяно на масата на преговорите.

Вицепремиерът и военен министър обаче сподели мисли относно безопасното провеждане на вота - гласуване на открито, ако времето го позволява. Бил против електронното гласуване, с любопитен аргумент: "Като наблюдавах някои събития в Щатите, съм все по-малко фен на онлайн гласуването". Малката подробност е, че в САЩ гласуват по пощата.

Готвим се отдавна

Своя дан в днешните коментари по темата даде и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Пред БНР Нинова коментира, че партията е готова за избори - "каквото реши президентът".

"БСП е готова за всяка дата за избори в рамките на законоустановения срок. Важно е обаче да се запази здравето на българските граждани", заяви тя.

И допълни:

"Отношенията ни с президента винаги са били принципни - партията не се меси в работата на президента, ние сме го издигнали, с наша подкрепа е избран, но той е президент на всички българи. Неговите решения са негова отговорност. Ние като партия имаме линия на поведение - политическо, парламентарно. Смятам, че тази "драма" беше силно преувеличена и интерпретирана."

След парламентарните избори БСП ще реши дали да подкрепи евентуална кандидатура на Румен Радев за втори мандат - посочи още лидерката на социалистите, с което отново затвърди слуховете, че формацията и Радев са в разклатени отношения.