Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Четирима души са загинали по време на щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон от привърженици на президента Доналд Тръмп, съобщи началникът на полицията в американската столица Робърт Конти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Сред тях са жената, която бе простреляна вътре в сградата, а разследването на случая продължава, както и още трима души, наречени от Конти "спешни медицински случаи".

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата - пред Републиканския национален комитет. На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл "Молотов".

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в столицата с 15 дни, т.е. до 21 януари, предадоха агенциите. Тоест, до встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън. Решението допуска при нужда да бъде задействана помощ на федерално равнище, след като заради размириците се стигна до намеса и на Националната гвардия. 

Заради бунта на привържениците на Тръмп в сряда и нахлуването им в Капитолия след сблъсъци с полицията работата на Конгреса - Камарата на представителите и Сената - по преброяването на гласовете на електорите, за да се потвърди резултатът от президентските избори през ноември, беше прекъсната. След като районът около Капитолия беше освободен от протестиращи, Конгресът продължи работа. Решението за това е било взето след консултации с лидерите на Конгреса и разговори с Пентагона, с Министерството на правосъдието и с вицепрезидента Майк Пенс, обясни Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите. 

Тя каза, че нощта може да бъде дълга, но задачата на Конгреса ще бъде изпълнена. Заседанието тече в момента.

На подновената сесия на двете камари сенатори републиканци отказаха да се присъединят към съпартийците си от Камарата на представителите и да оспорят утвърждаването на гласовете на електорите от щата Джорджия. Последните обявиха Джо Байдън за победител на президентските избори. В резултат на отказа на сенаторите републиканци Конгресът утвърди победата на Байдън в този щат.

Същевременно републиканци от Конгреса протестираха срещу утвърждаването на резултатите от президентските избори в щата Пенсилвания. Против се обявиха депутатът от Камарата на представителите Скот Пери и сенаторът от щата Мисури Джош Хоули.

Председателят на сесията, вицепрезидентът Майк Пенс, прие тези възражения. Сега двете камари на Конгреса поотделно ще разгледат въпросното оспорване в продължение на два часа и ще гласуват по него.

Очаквайте подробности.

Коментари

mm

Фотоматериал

Ето един хубав фотоматериал от ... разбира се Дневник. https://www.dnevnik.bg/photos/2021/01/07/4160570_fotogaleriia На такава всенародност мисля, че се надяваше г-н Радев в България, но за негово нещастие няма дарбата на комуникатор на Тръмп. Забелязвам и как подобно на рублите наливани в жабата същото започва да става в Дневник. Метода е подобен. Ако някой се интересува мога да поясня.
mm

Към администратора

Едно наблюдение, което в друг контекст наблюдавах в Дневник, където писах дълго време. А то е: 9:34 - под статията си имам 2 плюса и един минус 9:37 - вече са 1 плюс и 2 минуса Харесва ми да показвам такива "грешки". Г-н Донев, какво мислите по въпроса?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.