Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Избраният за президент Джо Байдън призова сегашния държавен глава Доналд Тръмп "да излезе в национален ефир, да изпълни клетвата си, да защити Uонституцията и да настоява за край на тази обсада". Демократът подчерта, че избухналите безредици наподобяват бунт.

Привърженици на републиканеца нахлуха в залите на Капитолия, докато двете камари на Конгреса дебатираха резултата на президентските избори на САЩ. Световните медии съобщиха, че имало стрелба между полицаи и демонстранти, като има данни за тежко ранена жена.  

"Всички вие гледате това, което аз гледах. В този час демокрацията ни е под безпрецедентна атака. Атака срещу цитатеделата на свободата - Капитолий. Атака срещу официалните ни представители, срещу върховенството на закона, каквато рядко сме виждали досега. Но нека бъда ясен. Сцените на хаоса в столицата не са истинската Америка. Виждаме малък брой екстремисти, посветени на беззаконието. Това не е несъгласие, това е безредие, това е хаос, това граничи с бунт. И трябва да спре, сега, заяви Байдън. - Призовавам тълпата да се изтегли и да позволи на демокрацията да продължи."

Байдън обърна внимание на това колко ключова е подстекателската реторика на Тръмп. 

"Чували сте ме и преди да казвам - думите на президента са от значение, без значение самият той колко е добър. В най-добрия случай думите вдъхновяват, в най-лошия - настървят. През следващите четири години трябва да възстанвим демокрацията, честта, уважението, върховенството на закона. Да се погрижим за себе си", добави той.

Байдън отново подчерта, че Америка е "по-добра от това, което виждаме днес" и че в момента целият свят гледа към страната. Той цитира смятания за баща на Републиканската партия - Ейбрахам Линкълн.

"Ние благородно ще спасим или подло ще погубим последната и най-хубава надежда на Земята."

За финал Байдън отново персонално се обърна към действащия президент.

"Затова, президент Тръмп, действай."

Отговорът на Тръмп

Малко след края на изявлението на Байдън президентът публикува в туитър записано видеообръщение към симпатизантите си, с което ги призова да се приберат с мир по домовете.

"Знам, че изпитвате болка, знам, че сте наранени. Имахме избори, които ни бяха откраднати. Спечелихме убедително, всички знаят, особено дургата страна. Но сега трябва да се прибирате, трябва да имаме мир, трябва да уважаваме реда и законността, трябва да уважаваме органите на реда. Не искаме никой да бъде ранен."

Държавният глава все пак не пропусна да повтори твърденията си, че изборите са били фалшифицирани и намекна, че насилствените действия на протестиращите са лошо стратегическо решение.

"Това бяха фалшиви избори, но не можем да им играем по свирката. Трябва да има мир. Така че се приберете, обичаме ви, вие сте много специални. Знам как се чувствате, но се приберете по домовете в мир."

Ключови думи

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Идеята Тръмп да бъде

Идеята Тръмп да бъде отстранен преди края на мандата си и изваден насила от Белия дом намира все повече привърженици и сред републиканците в Сената и Конгреса. За това се изказват и губернатори републиканци на някои щати. Много е вероятно този ПРЕСТЪПНИК да бъде отстранен 2 седмици преди карая на мандата си и функциите му да се поемат от Пенс. Американската демокрация не е българската за да пърпи един Посерко да я унищожава! /Спомняте ли си контрапротеста, който Посеркото от Банкя се опита да организира в началото на протестите през лятото?/ Тръмп и Посеркото са едно и също – срам за човешкия род!

И Тръмп

като нашия Борисов се страхува какво ще стане с него след излизанането му от власта.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.