Жена почина от раните си, получени при стрелба в Конгреса на САЩ в сряда, след като гневни привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха монументалната сграда на Капитолийския хълм, предадоха световните медии. Демонстрантите пробиха полицейския кордон, нахлуха в мраморните коридори и фоайета и стигнаха до въоръжен сблъсък с охраната пред заседателна зала, където членовете на двете камари дебатираха резултата от президентските избори.

Двадесет и четири годишен мъж беше с опасност за живота, след като падна от скеле при набега срещу сградата, предаде Си Ен Ен. За часове властите евакуираха членовете на Конгреса, вицепрезидента Майк Пенс и персонала, изтласкаха протестиращите и обявиха полицейски час до 6 часа сутринта местно време (13 часа българско време) в четвъртък. Имаше най-малко 20 арестувани. По молба на кмета на Вашингтон Мюриъл Баузър Пентагонът изпрати части на Националната гвардия да възстановят реда във федералния окръг Колумбия, където се намира столицата на САЩ, предаде още телевизията.

"Това, което се случи тук днес, беше метеж, предизвикан от президента на Съединените щати", каза републиканският сенатор Мит Ромни, бивш кандидат на партията си за президент през 2012 г.

 

Полицейската охрана на Конгреса е проснала на пода част от нападателите и ги държи на мушка. Снимка АП/БТА

Поне едно взривно устройство е било открито по време на окупацията на конгресната сграда, съобщи Асошиейтед прес. Силите за сигурност обявиха, че устройството е било обезвредено, предаде агенцията. Полицейският началник на Вашингтон Робърт Конти заяви пред нея, че демонстрантите са използвали химически дразнещи средства. Той потвърди, че един цивилен е бил прострелян в сградата, а 13 души са били арестувани.

Привърженици на Тръмп, нахлули в Конгреса, са се изправили лице в лице с полицейската охрана. Снимка АП/БТА

Безпрецедентните безредици започнаха след възпламеняваща реч на сегашния президент Доналд Тръмп пред около 30 000 негови привърженици, събрани пред Конгреса. В същото време на съвместно заседание сенаторите и членовете на Камарата на представителите трябваше да ратифицират избора на демократа Джо Байдън за следващ президент на САЩ, след като приемат резултата от гласуването в Избирателната комисия от 14 декември. Наложи се заседанието да бъде прекъснато, а сградата - затворена. По-късно лидерът на демократите в Сената Чък Шумър каза, че планират да продължат заседанието за резултатите от изборите в 20 часа местно време (3 часа сутринта българско в четвъртък).

"Как сега могат САЩ да публикуват изявления за изборите в Беларус или във Венецуела, когато тук става това?" - коментира водещ на предаването по Си Ен Ен.

Телевизионни кадри показаха хиляди демонстранти, качили се по стълбищата и терасите на Конгреса. Привържениците на сегашния президент, между които и крайнодесни активисти, вилняха из кулоарите на храма на американската демокрация, принуждавайки охраната да извади оръжие срещу тях. В общия хаос протестиращ, добрал се до кабинета на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, е оставил бележка на компютъра й: "Ние няма да се откажем."

Преди това демонстрантите влязоха в ръкопашен бой с полицията около Капитолийския хълм, събориха металните заграждения и се втурнаха към стълбищата и входовете. Полицаите използваха палки, шокови гранати и сълзотворен газ.

Снимки АП/БТА

Тръмп, който продължава необосновано да твърди, че е победител и че триумфът му е отнет с изборни измами, заяви пред тълпата, че никога няма да признае поражението си. Призован по-късно от Байдън да укроти привържениците си, той публикува в туитър видеозапис, в който апелира към привържениците си да се приберат по домовете си и да не прибягват до насилие. Продължи обаче да твърди, че победата му е открадната. Фейсбук свали от страниците си записа на обръщението му. Час по-късно туитър свали няколко съобщения на Тръмп, блокира профила му за 12 часа и предупреди, че може да го изтрие.

Си Ен Ен цитира неназован представител на Републиканската партия да казва, че "Тръмп е изгубил ума си".

Президентът, чийто мандат, свършва на 20 януари, мълча почти час след нахлуването, след като цял ден по-рано сипеше огън и жупел в туитър срещу политическите си опоненти. След това публикува кратък призив в подкрепа на органите на реда.

"Моля, подкрепете Полицията на Капитолия и органите на реда. Те наистина са на страната на нашата държава. Бъдете мирни!"

В 23:13 часа републиканецът написа втори коментар.

"Призовавам всички в Капитолия да останат мирни. Никакво насилие! Помнете, НИЕ сме Партията на закона и реда - уважавайте закона и нашите велики мъже и жени в синьо. Благодаря ви!"

Пентагонът е отказал да изпрати Националната гвардия в сградата на Капитолия, съобщи Аарън Дейвис от "Вашингтон пост".

 

 

В 20:15 часа българско време днес, само няколко минути след началото на церемониалното преброяване на резултата на президентските изборите в Конгреса, лоялни тръмписти оспориха резултата на вота в Аризона.

Така през следващите два часа Камарата на представителите и Сенатът трябваше да обсъждат обвиненията за изборни нередности. Желаещите да се изкажат разполагаха с до пет минути. Накрая трябваше да последва вот в двете камари за това дали резултатът от Избирателната колегия да бъде зачетен. Демократите разполагат с мнозинство в Камарата на представителите и затова Тръмп трудно можеше да се надява по този начин да успее.

Малко преди да започне процедурата, държавният глава призова вицепрезидента Майк Пенс, който председетелства процеса, да "върне изборите" обратно на щатските законодателни събрания, "да изпълни конституцията" и да му осигури повторен мандат.

Но минути по-късно екипът на вицепрезидента публикува съобщение, че Пенс не разполага с правомощия да отхвърля резултатите от гласуването на членовете на Избирателната колегия, съгласно които Джо Байдън на 20 януари трябва да встъпи в длъжност като следващия президент.

Пенс заяви в декларацията, "че клетвата му да подкрепя и защитава конституцията не му позволява да претендира за едностранно правомощие да определя кои електорални гласове да се броят и кои не".

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл твърдо се противопостави на опита на някои републиканци да „пратят Америка в спирала на смъртта“, като се противопоставят на резултата на изборите.

"Това ще бъде най-важният ми вот до този момент. Президентът Тръмп твърди, че изборите са били откраднати. Твърденията варират от специфични за определени места през конституционни аргументи до крайни конспиративни теории", заяви той.

Той посочи, че демократите са се опитали през 2004 г. да направят същото. Това не е вярно - тогава демократите не оспорват резултата от изборите, а искат да обърнат внимание на изборни нередности в Охайо. Загубилият кандидат-президент демократ Джон Кери също не оспорва изборите.

"На всички избори има незаконни действия и нередности и, разбира се, това е неприемливо. Подкрепям силни държавни реформи за гласуване. Миналогодишните странни пандемични процедури не трябва да се превръщат в новата норма. Но, колеги, няма доказателства за измами в близост до мащаб, който да наклони изборите. Нито общественото съмнение само по себе си може да оправдае радикална промяна, когато съмнението не е подбудено от доказателства."

Макконъл подчерта, че конституцията е предоставила на Конгреса "ограничена роля".

"Избирателите, съдилищата, щатите - всички те се произнесоха. Ако им се възпротивим, това ще нарани републиката ни завинаги", обяви той.

Малко след това дебатите спряха, защото протестиращите нахлуха в сградата на Конгреса.