Не знам кой е научил здравния министър на фразата: "Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам българските граждани да бъдат здрави", но го повтаря на всяка среща и всяка медийна изява.

То и аз искам светлинен меч като от "Междузвездни войни", но няма как.

Идеята на подобни фрази е да маркират мисията и визията на човек или организация. И трябва всеки път да бъдат изпълвани със съдържание. За да не кънтят на кухо като празна поцинкована кофа.

Как да бъдат здрави? Защо да бъдат здрави? Какви мерки се взимат, за да бъдат здрави? Какви реформи се правят, за да бъдат здрави? Защо не са здрави? Кой не е направил реформи, за да бъдат здрави? Кой е отговорен да не са здрави? И т. н.

Ако няма директни отговори на тези въпроси, фразата увисва и стои като назубрено клише.

А в деня, в който се отчитат нови починали над 150 човека от коронавирус, да се казва общото "искам българските граждани да бъдат здрави", звучи нелепо.

Не е важно кой какво иска, а кой какво прави.

За пореден път - на щаба, на министъра, на цялото управление им липсва експертен съвет от "черни шапки". Липсва кричен поглед към думите и действията им. Но най-вече липсва чуваемост към критичните, но може би полезни съвети.

"Аз не искам българските политици да слушат моите съвети, искам българските политици да са честни и умни."

Е, май много искам.

Не знам кой е научил здравния министър на фразата: "Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам...

Публикувахте от Lubomir Alamanov в Вторник, 5 януари 2021 г.

Коментарът е от фейсбук. Заглавието е на Клуб Z.