Венецуелските власти са издали заповед за арест на Естефания Мелендес, представителка у нас на опозицията в страната, оглавявана от Хуан Гуайдо.

На 12 октомври служители на СЕБИН (Боливарианската разузнавателна служба) са нахлули в дома на нейни роднини в Каракас, разказа пред Клуб Z самата Мелендес. Тя обясни, че там е било последното ѝ местожителство, преди да дойде в България преди 11 години. Затова службите за сигурност са претърсили жилището със съдебна заповед за обиск.

В претърсването са участвали петима въоръжени офицери, които също са затворили цялата улица, където се намира жилището, каза Мелендес.

"В заповедта за претърсване се твърди, че то е свързано с Естефания Мелендес, която е обвинена в "тероризъм, корупция и организирана престъпност", каза тя.

По думите ѝ службите са търсили оръжия, които уж ѝ принадлежали.

"Въпреки че не живея там и семейството ми не участва в работата ми, ми беше казано, че агентите са искали да арестуват братовчедка ми, която е в отпуск по майчинство по-малко от един месец, и да я разследват", каза Мелендес. "Принудили братовчедка ми и съпруга й да подпишат няколко празни документа, които се страхуваме, че биха могли да използват срещу мене и семейството ми."

Роднините на Мелендес са били заплашени с арест, ако не подпишат документите, добави тя.

"Няколко дни по-късно портал за новини в Twitter, свързан с режима, обяви, че съд, компетентен в областта на тероризма, е издал заповед за арест срещу мен. Заповедта е подписана от съдия Карол Падийя, която е санкционирана от Министерството на финансите на САЩ", посочи Мелендес.

В доклад, публикуван през септември, Съветът по човешки права на ООН съобщава, че има "разумни основания да се вярва, че СЕБИН произволно е арестувала, задържала и/или измъчвала или насилвала лица по политически причини. В няколко разследвани случая служители на СЕБИН са използвали сила или насилие по време на арести... Мисията има основания да вярва, че в няколко случая СЕБИН... е фалшифицирала доказателства и/или е изопачила резултати от претърсвания на домове или на автомобили".

Според Мелендес тези факти потвърждават "системното политическо преследване от тираничния режим" на членовете и привържениците на опозицията. Според нея те "показват за пореден път тоталитарния характер на диктатурата".

"Използването на сила срещу моето семейство е още един пример за един от основните изводи на доклада, а именно, че режимът, който узурпира властта във Венецуела, последователно е извършвал нарушения на правата на човека, които достигат различни нива като държавна политика: рейдове, извънсъдебни екзекуции, произволни задържания, изтезания, жестоко и нечовешко отношение и др.", каза тя.