Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Режимът на Николас Мадуро е предоставил на колумбийски партизани марксисти конртрол върху цели територии във Венецуела и финансите им.

Това сподели в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел Кари Филипети – зам.-помощник държавен секретар на САЩ за Куба и Венецуела.

На тези територии действат отцепници от Ренолюционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), които не пожелаха да се откажат от въоръжената борба след подписването на мирното споразумение през 2016 г. Там се разпореждат бойците и от друга колумбийска групировка – Армията за национално освобожение (ЕЛН).

А заедно с тези групи действат и венецуелски организации, наречени „колективи“. Това са проправителствени групи, тероризиращи опозицията.

Особено активни са партизаните и „колективите“ в Миньорската арка на Ориноко – богат на природни ресурси район в едноименния щат. Там тези групи постоянно подлагат на насилие местните жители и активистите.

400 000 души са напуснали Венецуела от януари досега, стана ясно от думите на Кари Филипети. В началото на годината броят на напусналите страната е бил 4,8 милиона души. Днес той е вече 5,2 милиона.

Страната е поразена от пандемията от коронавирус. Не достигат питейната вода и сапунът. Почти няма лично защитно облекло, което да предпазва от болести и зарази.                                                

Ситуацията се влошава с всеки изминал ден. В такова положение Венецуела се движи към 6 декември, когато режимът на Мадура е насрочил парламентарни избори.

До този момент управниците в Каракас не са изпълнили нито едно от изискваните от международната общност условия за провеждането на свободен и честен вот, изтъкна Филипети. На повечето опозиционни партии е забранено да участват в изборите. Ръководствата на много от тях са заменени с назначени от режима хора. Все още има над 300 политически затворници. Наложената над медиите цензура е жестока – десетки независими тв канали са блокирани. Постоянно пристигат съобщения за убити журналисти.

Отгоре на всичко Националният избирателен съвет и Върховният съд се оглавяват от назначени в противоречие с конситуцията послушници на режима. И в нарушение на конституцията те не са назначени от Националното събрание.

САЩ, както и ЕС, признават за временен президент на Венецуела председателя на парламента Хуан Гуайдо до провеждането на нови избори за държавен глава.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.