Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Великобритания започва днес ваксинация с втората одобрена от тях ваксина срещу COVID-19 - колаборацията между AstraZeneca и "Оксфорд".

Над 500 хил. дози са налице от днес, като в следващите дни ще се разполагат в болниците. Същевременно Обединеното кралство си поставя за цел да има над 1000 ваксинационни центъра и над 100 болници и 180 кабинета на джипита тази седмица. 

Над милион души вече са получили ваксината на Pfizer/BioNTech, съобщи британското здравно министерство.

Великобритания използва своята независимост покрай "Брекзит" да одобри по-бързо от ЕС ваксините. Въпреки забавянията при ваксината на AstraZeneca и "Оксфорд" това е все пак съвместен проект на британско-шведска компания и топ университет на Острова. Тя има и важни предимства - по-евтина е и по-лесна за съхранение, като се нуждае само от обикновен хладилник.

Специалистите обаче поставят под въпрос решение на местния регулатор - да позволи времето между две ваксини да е до 12 седмици. Това реално оставя ваксинирания на 50% защита при активна пандемия за месеци. Регулаторите не са и публикували пълните данни, стоящи зад решението, срещу което се обявиха от Британската медицинска асоциация.

 

Същевременно случаите на COVID-19 във Великобритания варират, но все още са много високи - над 50 хил. дневно, общо 2,6 млн. от началото на пандемията, и над 75 хил. жертви. Налице са и притеснения заради новия щам на вируса, който може да е значително по-инфективен от основния. Добрата новина е, че според специалистите ваксината ще действа и при него.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.